Eric Gudde.
Volledig scherm
Eric Gudde. © ANP

KNVB-directeur Gudde: dit vergt lenigheid van iedereen

KNVB-directeur Eric Gudde van de KNVB was dinsdagavond amper klaar met een serie videovergaderingen van alle ‘stakeholders’ in het betaalde voetbal of een nieuw probleem diende zich alweer aan. Burgemeester van Eindhoven John Jorritsma liet bij Omroep Brabant weten dat hij een hervatting van de competitie, evenals PSV, absoluut niet ziet zitten.

,,Ja, dat heb ik ook gehoord. Nou, dat kan er nog wel bij. We hebben al een reeks van problemen die we nog moeten oplossen”, gaf Gudde toe in een telefonisch interview met het ANP.

Volgens Jorritsma kunnen supporters bij thuisduels van PSV achter gesloten deuren zomaar gaan samenscholen in de binnenstad. ,,En dan bereik je precies wat je niet wilt. Ik denk dat al mijn collega’s van de veiligheidsregio’s daar unaniem achter staan.”

Gudde erkende dat hij voor het uitspelen van de competitie in de komende zomer de bereidheid en de medewerking van veel partijen nodig heeft en dus zeker ook van de lokale overheden. ,,Er moet tenslotte ook nog een speelprogramma worden gemaakt. Het liefst met publiek, maar desnoods zonder publiek. Dat vergt flexibiliteit en lenigheid van iedereen. Twee weken geleden wilden ze ook geen mensen in de natuurparken en op de stranden hebben, maar die waren er toen wel. Dat is uiteindelijk ook op een heel goede wijze opgelost.”

Gudde hoorde daarnaast via andere kanalen dat premier Mark Rutte in zijn persconferentie nog zijn twijfel had uitgesproken of de profclubs in mei weer in training mogen gaan. ,,Volgens mij komt daar op 21 april wel meer duidelijkheid over. We zullen ergens in mei toch een keer moeten gaan trainen. Je mag niet verwachten dat spelers vanaf het nulpunt ineens wedstrijden kunnen gaan spelen.”

Quote

Gezondheid blijft op 1 staan. We gaan nooit gekke dingen doen. We gaan echt niemand in gevaar brengen.

Eric Gudde

Volgens Gudde was de houding van Ajax, dat vorige week nog krachtig opriep om de competitie te beëindigen, niet onwelwillend. ,,De club gaf nog wel aan het advies om te stoppen bewust te hebben gegeven. Maar, zo stelde Ajax, als we nu een keuze maken dat er gespeeld gaat worden, dan zijn we daarmee solidair, mits het veilig is. En dat vinden we natuurlijk allemaal. Andere clubs die het advies van Ajax eerst volgden, toonden die bereidheid ook.”

Gudde: ,,Gezondheid blijft op 1 staan. We gaan nooit gekke dingen doen. We gaan echt niemand in gevaar brengen. Maar we hebben met 34 directeuren ook een andere zorg en dat is de zorg voor de bedrijfstak. We willen de schade zoveel mogelijk beperken. Als we van het RIVM en de overheid toestemming krijgen om te trainen en te spelen en alle informatie van de UEFA en FIFA klopt, dat gaan we proberen om toch de competitie uit te spelen.”

  1. De loopbaan van ‘Ibi’ Afellay in 14 schitterende foto's

    De loopbaan van ‘Ibi’ Afellay in 14 schitteren­de foto's

    PSV maakte gisteren bekend dat Ibrahim Afellay vertrekt uit Eindhoven. De 34-jarige Utrechter maakte het afgelopen seizoen zijn rentree, na jaren vol blessureleed. Hij bleef het afgelopen voetbaljaar steken op slechts drie competitiewedstrijden. Afellay denkt dat zijn loopbaan er nog niet op zit en onderzoekt de komende weken of hij bij een andere club aan de slag moet gaan of dreigt het einde van een mooie carrière, die hem via PSV langs FC Barcelona, Olympiakos, Schalke 04, Stoke City en 53 interlands voor Oranje voerde? Een loopbaan in 14 fraaie foto's.