Volledig scherm
© knvb

KNVB heeft meer leden dan ooit

UpdateDe KNVB heeft zijn eigen ledenrecord in het seizoen 2014/'15 verbroken. De voetbalbond verwelkomde het 1.227.157ste lid. Dat is het hoogste ledental ooit voor de grootste sportbond van Nederland, 13.437 meer dan het seizoen ervoor. De groei was bij de meisjes en de vrouwen het grootst.

Quote

Fantas­tisch om te zien dat steeds meer meisjes en vrouwen deze mooie sport ontdekken.

Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal)

In dat seizoen maakte de KNVB een winst van 6,8 miljoen euro, waarvan 2 miljoen bij de sectie amateurvoetbal en 4,8 miljoen bij de sectie betaald voetbal. De winst in het betaald voetbal komt grotendeels voort uit de uit opbrengsten van het WK voetbal vorig jaar in Brazilië, waar het Nederlands elftal goed verdiende met het behalen van de derde plaats.

Het feit dat Oranje volgend jaar ontbreekt op het EK voetbal heeft geen grote gevolgen, omdat de KNVB de deelname aan die grote toernooien nooit begroot. ,,Op die manier voorkomen we financiële risico's'', zegt financieel directeur Ron Francis.

Volledig scherm
© Peter Franken

Het aantal vrouwelijke leden steeg met 6,23 procent naar 146.090. Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee: ,,Fantastisch om te zien dat steeds meer meisjes en vrouwen deze mooie sport ontdekken en dat het steeds normaler is dat zij bij een voetbalvereniging lid zijn. Dat enthousiasme stimuleren we ook, bijvoorbeeld door het olympisch kwalificatietoernooi en het EK voor vrouwen in 2017 naar Nederland te halen.''

De winst die het betaal voetbal maakte is na aftrek van een bedrag van 2,5 miljoen euro dat de clubs ontvangen voorafgaand aan het seizoen voor de organisatie van de competitie en de arbitrage. Een bedrag van 3 miljoen euro uit de winst investeert de bond in de KNVB Campus in Zeist, zodat daar nog betere faciliteiten komen voor training, opleiding en onderzoek.