Volledig scherm
Serdar Gözübüyük trekt rood, wordt gecorrigeerd door videoscheidsrechter Siemen Mulder en trekt vervolgens alsnog geel. © ANP Pro Shots

KNVB maakt VAR na fout ‘niet een koppie kleiner’

Gaat een scheidsrechter flink de mist in dan wacht hem een straf: een duel op een lager pitje of zelfs een weekend ‘vrij’. Wat is eigenlijk het beleid als de videoscheidsrechter een aantoonbare fout maakt?

Volledig scherm
Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. © pro shots

Door Tim Reedijk

Video-arbiter Siemen Mulder weet het zelf ook: zijn beslissing om de rode kaart voor Jerold Promes (VVV) na een stevige overtreding op Groninger Ritsu Doan terug te draaien, was onjuist. Veldscheidsrechter Serdar Gözübüyük ging mee in die beslissing en trok na het zien van de beelden geel. Maar hoe wordt er met een VAR omgegaan die een aantoonbare fout heeft gemaakt?

,,We hebben 32 videoscheidsrechters voor negen wedstrijden, dus reken maar uit. Een VAR komt sowieso meestal maar eens in de twee, drie weken in actie”, legt scheidsrechtersbaas Dick van Egmond uit. ,,Maar we maken een videoscheidsrechter na een fout niet meteen een koppie kleiner. We hebben niet voldoende wedstrijden met een VAR gespeeld om te kunnen constateren wie onderpresteert of het goed doet. We kunnen wat dat betreft nog geen rekening houden met het aanstellingsbeleid. We komen in compleet nieuwe situaties. Plus het gegeven dat we onvoldoende wedstrijden hebben om dat allemaal het hoofd te kunnen bieden.”

Blunder

Dus nee, voor Mulder zijn er geen gevolgen na afgelopen weekend. Maar Van Egmond is wel van mening dat het niet goed is gegaan. ,,Het is jammer dat de videoscheidsrechter het advies gaf om de rode kaart terug te draaien én dat Gözübüyük erin meeging. Dat willen we niet zien. Dat heeft de VAR niet goed genoeg beoordeeld. Hij had de overtreding ook op volle snelheid moeten bekijken. Hij heeft zijn beoordeling te veel afgewogen op het niet vol raken van Ritsu Doan zonder de lompheid van de overtreding mee te wegen.”

Gözübüyük werd na afloop gevraagd om op camera commentaar te geven op de gezamenlijke beslissing om de rode kaart terug te draaien, maar hij weigerde. Van Egmond: ,,Dat was jammer. Omdat we willen dat hij dan uitleg geeft zodat mensen de beslissing begrijpen. Al snappen we ook dat hij in het heetst van de strijd nog niet alles op een rijtje heeft. Zijn woorden worden zwaar gewogen na zo’n beslissing.”

Volledig scherm
Jerold Promes (midden). © ANP Pro Shots