Volledig scherm
© anp

KNVB: Noodverordening spreekkoren juist olie op vuur

Een noodverordening om de regels rond kwetsende spreekkoren in voetbalstadions aan te scherpen zou olie op het vuur gooien. Dat heeft KNVB-bondsadvocaat Harro Knijff vandaag tegen BNR gezegd.

Hij vindt dat het beleid van de bond al streng genoeg is. Clubs kunnen tuchtrechtelijk gestraft worden en de daders van spreekkoren kunnen een stadionverbod krijgen. Ook heeft de scheidsrechter al de mogelijkheid om het duel stil te leggen. De UEFA-regels zijn al strenger dan die van de KNVB, maar dat blijft waarschijnlijk ook zo. ,,Ik zie het niet snel gebeuren dat de KNVB dit beleid overneemt.'' De UEFA ziet de club als aansprakelijke bij spreekkoren. In Nederland is dat niet het geval als de club kan aantonen er alles aan te hebben gedaan om het te voorkomen.

Knijff reageert hiermee op de aangifte van een joodse organisatie naar aanleiding van spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Ajax. ,,Het aantal spreekkoren neemt al af. Ik denk dat een kort geding niet het goede instrument is om de sportkoepel te dwingen de regelgeving aan te scherpen en ik denk ook niet dat dit zal gebeuren. Er zou bijvoorbeeld geëist kunnen worden dat de scheidsrechter verplicht wordt bij spreekkoren onmiddellijk en definitief de wedstrijd stil te leggen. Dit zou alleen maar olie op het vuur gooien."

Volg AD Sportwereld ook op Facebook.