Volledig scherm
Kazim (links) verliest Nederland, Marco van Ginkel kwam terug. © epa en anp

KNVB: winterse transferperiode rustigste in vijf jaar

UpdateDe vannacht afgelopen winterse transferperiode in januari is voor Nederland de de rustigste geweest in vijf jaar. Dat meldt de voetbalbond KNVB. Tussen 1 januari en 2 februari stapten 93 speelrs over naar een andere club. Dat zijn acht transfers minder dan in 2015, een daling van 8 procent. Bekijk hier het overzicht van alle mutaties in de Eredivisie. Dit is het overzicht van alle transfers van maandag.

Volledig scherm
Lerin Duarte. © ANP

Van de 93 transfers gingen er 21 spelers van een Nederlandse naar een buitenlandse club, bewandelde 32 spelers de omgekeerde weg en ruilden 40 spelers binnen Nederland van club.

Van alle getransfereerde spelers werden er 25 verhuurd. De eerste speler die dit seizoen een overstap maakte was Levi Garcia. Hij kwam op 5 januari 2016 om 16.08 uur naar AZ vanuit Trinidad en Tobago. De laatste speler die de KNVB overschreef was Lerin Duarte. Hij ging van Ajax naar NAC Breda om 23:56 uur. Duarte was niet de enige die een last-minute transfer maakte, want ook dit seizoen was het weer druk in de laatste 24 uur. 32 spelers wisselden op de laatste dag van de transferperiode nog van club.

Volledig scherm
© knvb

Opvallend genoeg was de zomerse transferperiode juist wel drukker dan voorgaande jaren. De KNVB meldde op 1 september, direct na het sluiten van de markt, dat 577 profvoetballers van club zijn veranderd. Dat waren er 44 meer dan een jaar eerder, goed voor een stijging van 8 procent. In vergelijking met 2013 deden de Nederlandse clubs in de zomer zelfs ruim honderd transfers meer.

Vorig jaar wisselden tijdens de winterse transferperiode 101 voetballers van club, in 2014 schreef de KNVB 111 spelers over in de tussentijdse transferperiode. De Nederlandse clubs waren vooral actief in de winter van 2011, toen 130 transfers plaatsvonden. Toen verhuisden liefst 49 spelers op de laatste dag nog naar een andere club.

Volledig scherm
Marco van Ginkel: kersverse PSV'er. © ANP

De topclubs hielden zich afgelopen maand rustig. De zoektocht van Ajax naar een nieuwe spits liep op niets uit, al haalde de Amsterdamse club wel de verhuurde Richairo Zivkovic terug van Willem II.

PSV versterkte zich op de slotdag met middenvelder Marco van Ginkel (gehuurd van Chelsea). Feyenoord haalde Renato Tapia weg bij FC Twente en sleet Colin Kazim-Richards aan Celtic. De opvallendste 'blijver' is Hakim Ziyech. De grote man van FC Twente wilde dolgraag vertrekken uit Enschede, maar vond geen club die voldeed aan zijn eisen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement