Volledig scherm
© Photo News

Koeman en KNVB akkoord over invulling staf Oranje

Ronald Koeman en de KNVB zijn het eens over de invulling van de technische staf van Oranje. De aanstaande nieuwe bondscoach besprak gisteren in het Hilton-hotel in Amsterdam de laatste zaken met de bond.

Door Mikos Gouka en Maarten Wijffels

Het streven is om Ronald Koeman kort na komend weekeinde te presenteren, wellicht al dinsdag. Hij tekent dan een contract voor twee jaar met een optie voor nog twee extra jaren. Zijn eerste doel wordt plaatsing voor het EK van 2020. Als dat lukt en beide partijen zijn bij het ingebouwde tussentijdse evaluatiemoment tevreden, dan trekt hij ook de kar op weg naar het WK van 2022 in Qatar.

Koeman neemt keeperstrainer Patrick Lodewijks, met wie hij al eerder werkte bij Feyenoord, Southampton en Everton, mee naar Oranje. Door die wens van de 78-voudig ex-international moet de KNVB waarschijnlijk eerder afscheid nemen van Frans Hoek. De huidige keeperstrainer staat officieel nog tot komende zomer onder contract in Zeist.

Kees van Wonderen, al in dienst als bondscoach bij de jeugd van Oranje, wordt de rechterhand van Koeman. De KNVB wil graag iemand uit eigen gelederen doorschuiven en bij het grote Oranje betrekken. Gisteren moest nog wel met Van Wonderen worden gesproken over de precieze invulling. Hij heeft de komende maanden belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden voor de boeg met zijn team, de Oranje-jeugd onder 17 jaar.

In de jaren 90 waren Koeman en Van Wonderen nog een jaar ploeggenoten bij Feyenoord. Dat was in de periode dat Koeman zijn actieve loopbaan afsloot in Rotterdam. Jan Kluitenberg, als fysiek trainer al veel langer in het kielzog van Koeman bij onder meer Benfica, Vitesse, AZ, Feyenoord, Southampton en Everton, tekent ook bij de KNVB.

Eerder was al duidelijk dat de bond ook Nico-Jan Hoogma naar Zeist haalt. Hoogma wordt technisch directeur of directeur topsport. De KNVB zal hem volgende week samen met Koeman presenteren. De functie van hoofd voetbalontwikkeling wordt pas later ingevuld. Aloys Wijnker en Marijn Beuker zijn twee van de namen op de lijst voor die functie. Het hoofd voetbalontwikkeling moet de meest vernieuwende man worden binnen de bond. Daarom wordt de tijd genomen.

Volledig scherm
Kees van Wonderen. © Pro Shots