Volledig scherm

Koeman: Feyenoord kan verrassen dit seizoen

UpdateRonald Koeman is de nieuwe trainer van Feyenoord. De Zaandammer is vanmiddag een éénjarig contract overeengekomen met de veertienvoudig kampioen uit Rotterdam-Zuid. Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst worden zijn assistenten.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Martin van Geel. © anp
Volledig scherm
Volledig scherm
© ANP Kippa

Dolenthousiast
De voormalig trainer van Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia en AZ was na het eerste telefoontje van technisch directeur Martin van Geel dolenthousiast over een terugkeer naar de club waar hij tussen 1995 en 1997 als speler al actief was. Koeman sprak gisteravond met Van Geel en kwam vandaag tot een overeenstemming.

Speerpunt
De clubleiding had na het turbulente vertrek van Mario Been één opdracht voor Van Geel. De van Roda JC afkomstige technisch directeur diende razendsnel een opvolger van naam in De Kuip te presenteren. Nadat de ideale kandidaat Van Gaal aangaf geen trek te hebben in Rotterdam-Zuid, werd Koeman het speerpunt.

Belangrijke voorwaarde
Dat Koeman slechts een eenjarig contract heeft gekregen in De Kuip, was voor beide partijen een belangrijke voorwaarde om met elkaar in zee te gaan. Feyenoord hoeft voor de terugkeer van Koeman in de eredivisie nu niet al te diep in de buidel te tasten, pas bij eventuele verlenging van het contract kan de coach beduidend meer verdienen.

Droomkandidaten

Bovendien weet de directie dat volgende zomer droomkandidaten als Louis van Gaal, Co Adriaanse en Dick Advocaat een stuk eenvoudiger gestrikt kunnen worden dan nu het geval was. Als het tussen de club en Koeman klikt, is een langer contract altijd nog een optie.

Eerste training
De oud-international leidt maandag voor het eerst de training van Feyenoord en wordt daarna gepresenteerd, samen met zijn assistenten Giovanni van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel. Het nieuwe technische trio speelde bij elkaar bijna 400 wedstrijden in het eerste elftal van Feyenoord.

Kwaliteit
'Overbodig om te zeggen dat Feyenoord voor mij een geweldige club is om de draad als hoofdtrainer weer op te pakken', aldus Koeman. 'Het is mijn stellige overtuiging dat we wel eens zeer verrassend voor de dag kunnen komen dit seizoen. Er zit immers volop kwaliteit in deze jonge selectie.'

Nauwelijks over geld gesproken
Technisch directeur Martin van Geel is zeer tevreden met het vastleggen van Koeman. 'De gesprekken zijn de afgelopen dagen zeer voortvarend verlopen', aldus Van Geel. 'Veelzeggend en mooi is dat we het nauwelijks over geld hebben gehad, maar voornamelijk over de ambitie die Feyenoord en Ronald delen om ons te revancheren na mindere resultaten.'

Erwin Koeman
Ronald Koeman treedt in de voetsporen van zijn broer Erwin, die tussen 2005 en 2007 hoofdtrainer was van Feyenoord. De oudste van de twee heeft komend seizoen de leiding bij FC Utrecht.