Jan Dirk van der Zee, Nico-Jan Hoogma, Eric Gudde en Ronald Koeman ondertekenen de contracten.
Volledig scherm
Jan Dirk van der Zee, Nico-Jan Hoogma, Eric Gudde en Ronald Koeman ondertekenen de contracten. © KNVB

Koeman: We gaan dingen veranderen, maar de basis is 4-3-3

Ronald Koeman heeft zich voor het eerst uitgelaten over de kant die Oranje op zal gaan onder zijn leiding. De nieuwe bondscoach kondigt veranderingen aan, maar wil uitgaan van een elftal met drie middenvelders en drie aanvallers.

Nabeschouwing

Ronald Koeman.
Volledig scherm
Ronald Koeman. © anp

Door Mikos Gouka 

,,En ik zie perspectief ja, want anders had ik het beter niet kunnen doen'', zegt Koeman, die samen met de nieuwe technisch directeur Nico Jan Hoogma en algemeen directeur Eric Gudde voor het eerst met de pers sprak. ,,Er is genoeg talent in Nederland. Maar we zullen dingen moeten veranderen. We hebben misschien niet meer de allerbeste spelers, maar we kunnen wel een heel goed team formeren. Het is allemaal niet zo slecht. Maar we gaan dingen anders doen, al is dat iets om later over te praten. Oranje hoort gewoon op een eindtoernooi. Helaas waren we er niet bij op de laatste twee eindtoernooien. Ik zie het niet als een makkelijke klus, in die zin dat het niet minder zou kunnen. Wat er fout is gegaan? Dat is niet zo makkelijk. We kunnen meer doen in trainingen en we kunnen anders trainen. En tactisch gezien kunnen we meer. Maar nogmaals, ik zei sinds ik weer terug ben in Nederland toch weer heel erg veel talent.''

De standaard is de zomer van 2014, waar Oranje in Brazilië meedeed met de wereldtop en de derde plek won. Koeman is het daar mee eens. ,,Die halve finale, de derde plek'', zegt hij. ,,Maar Eric Gudde bedoelt ook de zaken buiten het veld, hoe het toen was. Iedereen weet hoe het toen was, met heel veel duidelijkheid tot een geweldige teamprestatie komen. Een van mijn kwaliteiten is duidelijkheid scheppen. Welke kant gaan we op en hoe gaan we dat doen. Ik mis weleens plezier bij het Nederlands elftal. Ik kreeg het idee dat er spelers waren die dachten 'we zijn weg bij de club en kunnen even uitblazen'. Dat kan en moet anders. Spelers moeten trots zijn als ze worden geselecteerd, ze mogen het niet zien als een tussendoortje.''

Krijgen de spelers in de eredivisie volop de kans om zich de komende jaren ter profileren bij Oranje?
,,Als dat iemand is uit de eredivisie, prachtig. Er is heel veel talent. Maar het gaat om het beste team. Het gaat om het resultaat. Bewerkstelligen met jeugd, graag. Maar met een bepaalde balans. Drie spitsen? Dat is te vroeg. Over systemen praten nu is onzin. Maar ik ben een coach die veranderingen aanbrengt in systemen. We moeten verschillende varianten kunnen spelen. Maar er is een basissysteem. Dat is 4-3-3. Maar of we dat tegen straks Engeland spelen is de vraag.''

Koeman werd ook gevraagd of hij al droomde van een Europese titel als bondscoach, nadat hij in 1988 het EK won als speler. ,,Nee, daar heb ik niet over gedroomd en dat lijkt me ook niet realistisch. Laten we eerst maar eens zorgen dat we weer op een eindtoernooi aanwezig zijn. Dat is nu het belangrijkste doel."

Technische staf
Koeman heeft de technische staf rond het Nederlands elftal nog niet rond. ,,Natuurlijk hebben we daar al over gesproken'', zei de opvolger van Dick Advocaat. ,,En we spreken ook al met mensen. Maar het is nog niet zo dat de staf al rond en compleet is. Ik heb twee namen in de media gelezen. Het klopt dat ik daar altijd heel erg prettig mee heb gewerkt'', doelde hij op keeperstrainer Patrick Lodewijks en fysieke trainer Jan Kluitenberg.'' Koeman wil ook Kees van Wonderen graag in zijn technische staf hebben. 

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Tussendoor even een grapje van Koeman over zijn eerste klus als bondscoach: ,,Natuurlijk zal ik ook als bondscoach van Oranje kritiek krijgen, maar het is in ieder geval niet meer ieder weekend."

Koeman wordt gevraagd of hij droomt van een EK winnen als bondcoach van Oranje, iets dat hij in 1988 deed als speler. ,,Het wordt hoog tijd dat we weer op een eindtoernooi aanwezig zullen zijn. Laten we daar eerst maar eens mee beginnen."

Koeman: ,,Het zal grotendeels een nieuwe technische staf worden. Als dat allemaal definitief is zal dat wel naar buiten komen. Ik ga vraag verder met fysiektrainer Jan Kluitenberg en Patrick Lodewijks, waarmee ik bij Southampton en Everton al mee heb samengewerkt."

Koeman: ,,Ik heb bij mijn laatste clubs altijd met spelers gesproken over hoe zij hun periodes bij Oranje beleefden. Dan hoorde ik ook altijd wel verhalen dat er niet altijd met veel plezier bij Oranje werd gewerkt. Dat vind ik wel belangrijk dat dat weer terugkeert. Het moet een eer zijn."

Koeman: ,,Ik denk dat het Nederlands voetbal nog wel stappen kan maken. Ik denk dat we anders en harder kunnen trainen. Tactisch gezien kunnen we meer doen. De liefde, het plezier en de plezier die andere sporters uitstralen heb ik wel eens gemist bij het Nederlands elftal. Ik heb wel eens gedacht dat spelers Oranje zagen als een lekker momentje om uit te rusten van hun verplichtingen bij hun clubs. Dat kan natuurlijk niet."

Koeman: ,,We hebben nog steeds goede spelers. Ik ben nog steeds hoopvol voor de toekomst van het Nederlandse voetbal. Laten we met z'n allen zo positief mogelijk zijn, want daarmee kunnen we het Nederlandse voetbal ook verder helpen. Dan heb ik groot vertrouwen dat we er over twee jaar wel bij zijn op het EK 2020."

Koeman: ,,Ik lig niet wakker van het zware programma dat we gaan krijgen dit jaar. Ik heb geleerd in mijn laatste jaren dat je ook van vooraf beter geachte ploegen ook kan winnen met een goed plan."

Koeman: ,,Ik ben een coach die niet vasthoudt aan systemen. Mijn teams moeten meerdere systemen kunnen spelen. Dat is vooral om je eigen voordeel daaruit te halen. Mijn basissysteem is 4-3-3, maar dat wil niet zeggen dat we daarin standaard zullen gaan spelen."

Koeman: ,,De eredivisie hoort niet meer bij de topcompetities, maar we hebben hier wel heel veel talent."

Koeman: ,,Iedereen weet wie in 2014 de bondscoach was. Hij is met een goede tactiek toch tot een hele mooie prestatie gekomen." Koeman doelt hier uiteraard mee op Louis van Gaal, die op het WK 2014 derde werd met Oranje.

Koeman: ,,Of dit een beter instapmoment is dan in 2014? Zo zie ik dat niet. De verwachtingen zijn altijd hoog. Het is geen makkelijke klus waarin het niet minder kan gaan, zo zie ik dat zeker niet."

Koeman: ,,Ik zie genoeg perspectief, anders was ik hier niet aan begonnen. Er is genoeg talent. Alleen we zullen dingen moeten gaan veranderen. Wij hebben hier aan tafel dezelfde mening. We hebben misschien niet meer de beste spelers, maar we kunnen wel een sterk team zijn. Het is allemaal niet zo slecht als wij soms denken, maar we zullen wel bepaalde dingen anders moeten doen. Nederland hoort in de toekomst weer te gaan spelen op eindtoernooien."

Koeman: ,,Ik vind het een absolute eer om nu bondscoach te worden. Ik heb nooit onder stoelen of banken geschoven dat ik graag eens bondscoach van Oranje wilde worden. Het zal anders zijn dan clubcoach, maar uiteindelijk draait het ook in deze rol om presteren."

Nico-Jan Hoogma: ,,Dit voelt als een hele goede vervolgstap na elf mooie jaren bij Heracles Almelo. Ik wil die club bedanken om mij direct na mijn actieve voetballoopbaan daar aan de slag te gaan in een andere rol."

Gudde: ,,We weten dat we Ronald en Nico-Jan kunnen vertrouwen en op ze kunnen bouwen. Nico-Jan gaat op 1 maart al van start als directeur topvoetbal dankzij de fijne medewerking van Heracles Almelo, die hem deze mooie kans gunde na jarenlange trouwe dienst. Een directeur voetbalontwikkeling moet nog worden gevonden."

Gudde: ,,Als je al onze bevindingen bij elkaar optelt, is duidelijk dat het veel te divers en omvangrijk voor alleen een technisch directeur. Daarom hebben we besloten die posities te splitsen in twee functies: een directeur topvoetbal en een directeur voetbalontwikkeling."

Gudde begint met een uitleg van zeven punten over zijn proces tot de benoeming van Koeman en Hoogma: ,,De rode draad van het opleiden van de nationale jeugdteams naar volwaardige internationals moet weer strakker worden aangehaald. Daar moeten we echt stappen in gaan maken."

Jordi Cruijff feliciteert Ronald Koeman met zijn benoeming als bondscoach.

Eric Gudde, algemeen directeur van de KNVB, neemt als eerst het woord: ,,Uitgelegd dat een van mijn opdrachten het zoeken was naar een nieuwe bondscoach en technisch directeur. Daar zou ik zo'n honderd dagen voor uittrekken. Ik heb de afgelopen maanden met veel belangrijke mensen in de voetbalwereld gesproken. Die bevindingen hebben geleid tot deze keuze."

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Ronald Koeman gaat aan de slag als bondscoach van Oranje. Hij speelde van 1982 tot 1994 liefst 78 interlands, waarin hij 14 keer in scoorde. In 1988 werd hij Europees kampioen met Oranje. 

Nu moet hij Oranje na twee misgelopen eindtoernooien (EK 2016 en WK 2018) naar nieuwe successen zien te leiden. 

Zo'n 80 tot 100 dagen gaf Eric Gudde zichzelf om een nieuwe bondscoach en een nieuwe technisch directeur te vinden voor de KNVB. En binnen die termijn is hij daarin ook geslaagd. Vanmiddag presenteert de bond Ronald Koeman en Nico-Jan Hoogma. Dat is op de kop af 92 dagen na de start van Gudde zelf als algemeen directeur in Zeist.

Koeman heeft een kleine anderhalve maand om zich voor te bereiden op zijn eerste wedstrijd, een oefeninterland tegen Engeland op 23 maart in Amsterdam. Afgelopen weekeinde handelden de partijen de laatste zaken af, al is er nog wel sprake van één los eindje. Koeman wil Jan Kluitenberg als conditietrainer opnemen in zijn staf, maar diens aanstelling op parttime-basis was gisteren nog niet rond. Kluitenberg wordt vandaag normaal gesproken nog niet gepresenteerd.

Koeman krijgt verder Kees van Wonderen als assistent. Hij werkt nu al bij de KNVB als bondscoach van Oranje onder 17. Patrick Lodewijks wordt keeperstrainer.Het wordt een wat vreemd eerste interlandjaar voor Koeman, die in 2018 niet één kwalificatieduel zal afwerken met Oranje. De reguliere kwalificatie voor het EK van 2020 begint pas in 2019. Eerst volgen dit jaar vier duels in de nieuwe Nations League, die kort gezegd de vriendschappelijke interlands vervangt. Die duels hebben een zijdelingse link met het EK, omdat er tickets voor de kwalificatieplay-offs te verdienen zijn.

Volg de presentatie van Ronald Koeman als bondscoach van het Nederlands elftal hier vanaf 16.00 uur live.

Ronald Koeman.
Volledig scherm
Ronald Koeman. © ANP