Volledig scherm
© AS Monaco

Kongolo na Stam, Aké en Blind duurste Nederlandse verdediger

Feyenoord houdt ongeveer 15 miljoen euro over aan de transfer van Terence Kongolo naar AS Monaco. Kongolo wordt daarmee na Jaap Stam,  Nathan Aké en Daley Blind de duurste Nederlandse verdediger ooit en komt op gelijke hoogte met oud-ploeggenoot Rick Karsdorp, die vorige week de overstap naar AS Roma maakte. 

Stam komt twee keer voor in de top-5 van duurste Nederlandse verdedigers . In 2001 verruilde de Kampenaar Manchester United voor Lazio voor een bedrag van 25 miljoen euro. Daarmee staat Stam op de tiende plaats van duurste Nederlandse voetballers ooit. Drie jaar eerder maakte de huidige coach van Reading de overstap van PSV naar ManUnited. De Engelse club betaalde toen 17 miljoen euro.

Vorige week kwam Nathan Aké dicht bij het record van Stam met zijn transfer naar Bournemouth. De Zuid-Engelse club maakte namelijk liefst 22,7 miljoen euro over aan Chelsea voor de 22-jarige Haagse verdediger. Daley Blind verruilde Ajax twee seizoenen geleden voor 17,5 miljoen euro voor Manchester United.

Terence Kongolo gaat in de top-5 een andere ex-Feyenoorder, Khalid Boulahrouz, voorbij. In Hamburg had hij de bijnaam Der Kannibale verdiend. Dat leverde hem een transfer naar de Premier League op. Chelsea legde in 2006 13 miljoen euro neer voor de voormalige verdediger van RKC.

Virgil van Dijk kan – indien hij vertrekt bij Southampton – alle records overtreffen. De Oranje-international wordt dan naar verwachting niet alleen de meest prijzige verdediger, maar hij zal wellicht ook Marc Overmars overtreffen als duurste Nederlander ooit. Overmars maakte 17 jaar geleden de overstap van Arsenal naar Barcelona voor 40 miljoen euro. Britse media verwachten dat voor Van Dijk een bedrag van liefst 60 miljoen pond (68,3 miljoen euro) op tafel moet komen. 

Top-5 duurste Nederlandse verdedigers

1. Jaap Stam: ManUnited-Lazio 25 miljoen
2. Nathan Aké: Chelsea-Bournemouth 22,7 miljoen
3. Daley Blind: Ajax-ManUnited 17,5 miljoen
4. Jaap Stam: PSV-ManUnited 17 miljoen
5. Terence Kongolo: Feyenoord-Monaco 15 miljoen
     Rick Karsdorp: Feyenoord-AS Roma 15 miljoen

Volledig scherm
Jaap Stam (links), hier in actie voor Lazio, is nog altijd de duurste Nederlandse verdediger ooit. © Pro Shots