Volledig scherm
© anp

'Kort geding tegen KNVB na spreekkoren Utrecht-Ajax'

UpdateFederatief Joods Nederland (FJN) spant een kort geding aan tegen de KNVB als de voetbalbond niet voor morgen 10.00 uur toezegt een noodinstructie aan clubs en scheidsrechters te zullen uitvaardigen. De instructie moet anti-Joodse spreekkoren tegengaan tijdens de komende wedstrijden. Dat heeft een woordvoerder van FJN vandaag bekendgemaakt.

Quote

Iedere keer dat er sprake is van een spreekkoor is absoluut een keer te veel

Woordvoerder van de KNVB

De belangenorganisatie wil met de noodinstructie naleving afdwingen van bestaande richtlijnen tegen racistische spreekkoren in de voetbalstadions.

Aanklager
De spreekkoren waar FJN over klaagt, waren reden voor de aanklager betaald voetbal om onderzoek te doen. Dat meldt de KNVB vandaag. De aanklager wil van FC Utrecht weten welke maatregelen de club vooraf heeft genomen om spreekkoren te voorkomen en wat de club heeft gedaan om tijdens de wedstrijd de spreekkoren te stoppen. Ook vraagt de aanklager aan de club uit de Domstad of na de wedstrijd is opgetreden tegen de daders.

De supporters zongen in stadion de Galgenwaard: ,,M'n vader zat bij de commando's, m'n moeder zat bij de SS (...).''

FC Utrecht heeft tot en met 29 april de tijd om schriftelijk te reageren.

Onsmakelijk
De spreekkoren zorgden voor veel commotie. Minister van Justitie Ard van der Steur noemde ze 'onsmakelijk'. Het Openbaar Ministerie is aan de slag gegaan met aangiftes van de Stichting Bestrijding Antisemitisme (SBA) en Federatief Joods Nederland. Justitie richt zich in haar onderzoek uitsluitend op de daders.

De voetbalbond liet gisteren al weten dat het de kwestie zou overlaten aan de aanklager betaald voetbal, die onafhankelijk van de KNVB opereert en straffen kan opleggen. De bond meldde vandaag wel dat het de onderzoeken van zowel de aanklager betaald voetbal, het Openbaar Ministerie en FC Utrecht toejuicht.

De KNVB wijst erop dat er landelijke afspraken bestaan over de aanpak van kwetsende spreekkoren en dat de thuisspelende clubs een belangrijke rol spelen in het optreden tegen dergelijk wangedrag in hun stadion. De bond is voorstander van een harde aanpak. ,,Iedere keer dat er sprake is van een spreekkoor is absoluut een keer te veel. Gelukkig is het aantal discriminerende spreekkoren in het voetbal beperkt'', meent de bond. Ze geeft aan dat vorig seizoen in 819 wedstrijden in het betaald voetbal vijf keer aantoonbaar sprake was van discriminerende spreekkoren en dat 84 personen een stadionverbod kregen.

Aangifte tegen AZ en Groningen
De SBA heeft vandaag ook aangifte gedaan tegen supporters van AZ. In een oud YouTube-filmpje uit 2014 is te horen hoe fans van die club in het stadion van FC Groningen hetzelfde antisemitische liedje zingen als de supporters van FC Utrecht afgelopen weekend. ,,We hanteren het principe gelijke monniken, gelijke kappen. Dergelijke verwerpelijke teksten moeten worden aangepakt'', zegt voorlichter Hans Knoop tegen The Post Online. Omdat thuisclub FC Groningen formeel verantwoordelijk is voor de orde van het stadion heeft SBA aangifte gedaan tegen die club en de raddraaiers van AZ. Het filmpje werd opgenomen tijdens een wedstrijd in de play-offs tussen FC Groningen en AZ, bijna een jaar geleden.

De KNVB onderneemt geen actie tegen AZ en FC Groningen. ,,De aanklager hanteert een periode van maximaal twee weken na een wedstrijd waarin eventuele onderzoeken gestart worden. Deze beelden zijn even verwerpelijk als die uit Utrecht, maar de zaak is wat ons betreft verjaard'', laat een voorlichter van de bond weten aan the Post Online.

Een korte zoektocht op YouTube levert ook een filmpje op van Roda JC-supporters die tijdens een wedstrijd tegen VVV-Venlo het gewraakte lied zingen.

  1. Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien
    Update

    Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien

    De plannen voor Feyenoord City zijn klaar en hebben groen licht gekregen van het college van burgemeester en wethouders. Het masterplan behelst een ontwikkeling à la de Kop van Zuid op de linker Maasoever. Naast een nieuw stadion voor Feyenoord komen er onder meer 3500 woningen, een getijdenpark en een brug over het spoor naar Hillesluis. Aan Feyenoord City hangt een prijskaartje van 1 miljard euro, exclusief het stadion. De gemeenteraad zal binnenkort over het mega-project oordelen.