Volledig scherm
Michiel Kramer © Pro Shots

Kramer is weg en daar was zelfs een zak geld voor nodig

Feyenoord en Michiel Kramer zijn uit elkaar. De club heeft het contract van de spits ontbonden. In de Kuip wilden ze zelfs zo graag van hem af, dat hij nog een flinke zak geld meekreeg. De breuk in zes vragen en antwoorden.

Door Mikos Gouka

Michiel Kramer is geen speler meer van Feyenoord. Zoals verwacht. Niks vreemds aan toch?

Op zich niet. Toen trainer Giovanni van Bronckhorst op 17 december op Het Kasteel voor de derby tegen Sparta koos voor Dylan Vente was Michiel Kramer opeens spits nummer 4 in de pikorde achter Nicolai Jørgensen, Vente en Jean-Paul Boëtius. Daar wilde de 29-jarige aanvaller graag even over praten met zijn trainer. Dat werd een duidelijk gesprek: Kramer mocht weg. Vier dagen later peuzelde hij in de pauze van de achtste finale van het bekertoernooi een broodje kroket op voor draaiende camera's.

En was er helemaal geen weg meer terug?

Nee, Kramer mocht al weg en moest na dat incident helemaal vertrekken. Kramer hoefde niet eens meer mee naar Marbella, voor een weekje trainen aan de Spaanse kust in januari.

In die periode moest hij een club vinden?

Nou, het viel Feyenoord tegen dat hij toen nog steeds helemaal niets had gevonden. Er was interesse. Sparta, NAC. Clubs uit Turkije. Maar toen Feyenoord terugkeerde uit Marbella, zat Kramer met een brede glimlach in het kleedlokaal op zijn teamgenoten te wachten.

Mocht hij dan niet transfervrij weg?

Dat wisten ze bij Feyenoord eigenlijk niet zo goed. Zijn rol was volledig uitgespeeld, maar heel Europa zoekt naar spitsen, op elk niveau. En Kramer had Feyenoord toch rond de twee miljoen euro gekost toen hij in 2015 kwam van ADO Den Haag. ,,Transfervrij? Dat ligt puur aan de omstandigheden en aan de club die komt'', vertelde technisch directeur Martin van Geel op 11 januari in Spanje tegen RTV Rijnmond.

En toen was hij woensdagavond 31 januari laat niet alleen transfervrij, maar kreeg hij ook nog een flinke zak met geld mee?

Ja, opvallend. Terwijl iemand als Miquel Nelom, als klein ventje al binnengekomen bij Feyenoord, maar moest hopen en bidden dat Feyenoord een aanbieding van een andere club zou accepteren. Sparta betaalde voor Nelom, van onbesproken gedrag in de Kuip. Kramer maakte er een bende van en kreeg nog geld mee ook.

Want niemand wilde hem?

Jawel, hoor. Zelfs Bolton Wanderers stond nog op de stoep. Maar Kramer wilde niet. Feyenoord wilde van hem af, nam geen risico meer en regelde contractontbinding. Kramer kan vanaf nu overal heen en kreeg dus enkele maandsalarissen als vertrekbonus mee. En als het allemaal nog niet genoeg was, nam de club gisteren met een gelikt 'bedankt-filmpje' afscheid van de spits op de eigen socialemediakanalen.