Volledig scherm
Directeur Jan van Merwijk in de Kuip. © Marco de Swart

Kuip-baas Van Merwijk: Oranje beloning voor harde werken

Directeur Jan van Merwijk van Stadion Feijenoord kan zijn geluk niet op. Hij praatte de laatste maanden in Zeist de blaren op de tong om Oranje terug naar Rotterdam te lokken, en met succes. Niet één, maar twee wk-kwalificatie-interlands staan er op het programma in de Kuip: tegen Wit-Rusland (op 7 oktober) en Luxemburg (9 juni 2017).

Quote

We zijn erg blij dat Oranje na een pauze van twee jaar bij ons terugkeert

Jan van Merwijk (directeur)
Volledig scherm
© anp

Een opsteker voor hem, en alle andere stadion-medewerkers die er veel energie in hebben gestoken om het uit 1937 stammende monumentale stadion weer Oranje-fähig te maken. De Kuip-baas steekt daarom zijn blijdschap niet onder stoelen of banken.

,,We zijn erg blij dat Oranje na een pauze van twee jaar bij ons terugkeert'', meldt hij. ,,We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om een aantal faciliteiten van het stadion te verbeteren. De KNVB ziet dat in, en heeft daardoor tenminste twee wedstrijden aan ons toegewezen. Dat zien we als een mooie beloning.''

Er is voor bijna 3 miljoen euro aan de Kuip verspijkerd. Zo is er een Boardroom gekomen om gasten beter te kunnen ontvangen en verhuist het Feyenoord Museum naar de Feyenoordzaal. De Stadionzaal is reeds uitgebreid en krijgt in de toekomst nog een terras. De Maaszaal is in een geheel nieuw jasje gestoken.

Steun in de rug 
Behalve dat de komst van twee interlands ook Rotterdam mooi uitkomt  - extra hotelovernachtingen, meer omzet in restaurants en horeca - zijn de Oranje-matches vooral voor de Kuip zélf een enorme steun in de rug. Zeker financieel. Immers, het 'speelklaar' houden van het gebouw kost zo'n 1,5 miljoen euro per jaar, los van incidentele reparaties en onderhoud.

Thuiswedstrijden van het Nederlands elftal laten de kassa's in het stadion rinkelen. Elk duel brengt 4 à 5 ton in het laatje, zodat de komende jaren waarschijnlijk opnieuw zwarte cijfers kunnen worden geschreven. De enige recente interland, Nederland-Ghana op 31 mei 2014, werd gratis weggegeven aan de KNVB.

De kwalificatiewedstrijden vormen zo een mooi extraatje voor de Kuip, die op z'n vroegst in seizoen 2022/23 wordt vervangen door een 'Maasstadion', ten westen van de wijk Veranda aan de rivier. Daar moet Feyenoord City komen, met eveneens een nieuwe bestemming voor de oude Kuip, die dan als voetbalstadion geen functie meer heeft.

Volg AD Rotterdams Dagblad ook op Facebook.