Volledig scherm
© Pro Shots

Kunstgrasverbod eredivisie nadert akkoord; zestien clubs heikel punt

Dat er in de eredivisie straks alleen nog op natuurgras gevoetbald wordt, lijkt onomkeerbaar. Het onderdeel van het plan om met zestien clubs op het hoogste niveau verder te gaan, stuit op meer verzet.

Door Yorick Groeneweg

Clubs in de eredivisie hebben gisteren naar aanleiding van het nieuws in deze krant onderling contact gehad over het eredivisiedossier. Ze hebben afgesproken achter de schermen verder te werken aan de hervormingen.

De topclubs willen in de eredivisie af van het kunstgras waarop zes ploegen spelen. Dat lijkt te lukken. Tien procent van de inkomsten die de grote clubs verdienen aan Europese wedstrijden zouden in een nieuw plan doorvloeien naar de overige clubs. In ruil daarvoor moeten clubs het kunstgras verwijderen en krijgt de eredivisie mogelijk een andere opzet. Dat laatste is echter nog een heikel punt.

Eind volgende week ligt er een voorstel bij alle eredivisieclubs met een uitgewerkt plan van het onafhankelijke bureau 21st Club. Het is een pakket met verschillende afspraken over jeugdvoetbal, belofteteams, kunstgras maar dus ook een andere competitieopzet in de eredivisie. Daarover wordt in november gestemd. 

Lees morgen het hele verhaal in AD Sportwereld

  1. Huntelaar en Van Persie dichtbij jubileumgoal
    Opstellingen

    Huntelaar en Van Persie dichtbij jubileum­goal

    In speelronde 22 van de eredivisie hoopt Feyenoord de goede reeks tegen FC Groningen voort te zetten, terwijl PSV het juist al tijden slecht doet tegen Heerenveen. Verder zitten Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie allebei één goal verwijderd van een jubileum. Met behulp van statistiekenbureaus Gracenote en Opta blikken we met de leukste feitjes vooruit op de 22ste speelronde. Ook zie je hier alvast de vermoedelijke opstellingen.