Volledig scherm
Dirk Kuyt in actie tijdens de WK-finale tegen Spanje in 2010. © Orange Pictures / WJ Dijkdrent

Kuyt kreeg medisch attest tijdens WK: 'Is volgens de regels gegaan'

Russisch hackcollectiefDirk Kuyt is een van de 25 spelers die een medische attest zou hebben gekregen tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika. Dat blijkt uit een gelekt document van het Russische hackcollectief Fancy Bears. 

In een reactie laat Dirk Kuyt weten dat hij tijdens het WK last kreeg van zijn kies en in Zuid-Afrika naar de tandarts is gegaan. De bondsarts Gert-Jan Goudswaard was daarbij aanwezig en heeft na afloop van de wortelkanaalbehandeling een medisch attest aangevraagd. ,,Dat is geheel volgens de regels gegaan", aldus Kuyt.

Het is voor het eerst dat er ook voetballers worden genoemd die medische attesten kregen. Kuyt gebruikte bij het WK de steroïden dexamethason. Dexamethason werkt 25 keer zo sterk als hydrocortison en ongeveer vijf keer zo sterk als het vergelijkbare prednison. Bij Argentinië kregen vier spelers een attest voor het WK 2010: Diego Milito, Gabriel Heinze, Juan Veron en Carlos Tevez. Mario Gomez (Duitsland) en Mauro Camoranesi (Italië) zijn enkele van de andere namen die in het document worden genoemd. 

Een medisch attest is een geschreven verklaring van een arts waarin deze verklaart dat een sporter op medische gronden een geneesmiddel gebruikt, dat dopinggeduide stoffen bevat. De afgelopen jaren was er veel te doen om de medische attesten van onder meer wielrenner Bradley Wiggins en Fabian Cancellara. 

De hackgroep claimt daarnaast ook een document te hebben waarin staat dat er 160 positieve dopingtesten in 2015 waren. In Mexico is vooral het middel clenbuterol aangetroffen. In Engeland waren er vier positieve dopingtesten, driemaal vanwege cocaïne en één keer vanwege MDMA.

Eerdere onthullingen

Het hackerscollectief Fancy Bears heeft vorig jaar al medische gegevens onthuld van tientallen topsporters. Destijds publiceerden de hackers geheime informatie over 41 sporters, onder wie bekende namen als Fabian Cancellara, Cate Campbell, Jakob Fuglsang en Stephen Cummings. Zo kwam op straat te liggen welke medicijnen en middelen onder anderen Serena en Venus Williams, Simone Biles, Chris Froome, Bradley Wiggins, Laura Trott, Rafael Nadal en Mo Farah hebben gebruikt. Het betreft documenten waarin internationale federaties de sporters toestemming geven tijdelijk een middel te gebruiken dat op de dopinglijst staat, meestal om een allergie of verkoudheid te bestrijden.

Volledig scherm
Mauro Camoranesi in actie namens Italië op het WK 2010. © PICS UNITED