Volledig scherm
PREMIUM
Amin Younes. © ANP

Lach van Younes is verdwenen

Amin Younes (24) is door Justin Kluivert uit de basis van Ajax gespeeld. De Duitser moet zich het komende halfjaar in de WK-selectie van Duitsland spelen, maar worstelt opzichtig met zijn vorm en gemoed in Amsterdam.

Quote

Soms heeft Löw een invaller nodig tegen wie hij zegt: blijf de tegenstan­der opzoeken. En dat kan Younes in de kleine ruimte wel

Erik Meijer

Door Daniël Dwarswaard

 Tijdens één van de vele felle partijtjes in Portugal wordt Amin Younes neergehaald. Liggend op de grond pakt de Duitse dribbelaar de bal in zijn handen. Maar assistent-trainer Alfred Schreuder wil niets weten van een overtreding en schiet een andere bal het veld in: hup, spelen, doorgaan. Younes gooit zijn eigen bal vol frustratie het veld uit.

Tweeënhalf jaar liep de uiterst vriendelijke Younes met een glimlach rond bij Ajax. Maar de lol is er overduidelijk wel vanaf. De eerste seizoenshelft groeide hij uit tot de gemeenschappelijke pispaal van het publiek, een dribbelaar zonder rendement. En toen de Duitser met een knieblessure op de tribune zat, zag hij hoe concurrent Justin Kluivert met zijn aanstekelijke spel de fans wél liet genieten. Maar er is meer dan een voorlopig verloren concurrentiestrijd: het zit Younes nog altijd niet lekker dat hij afgelopen zomer in tegenstelling tot andere spelers onder geen beding mocht vertrekken bij Ajax. Bovendien ligt hij al lange tijd in de clinch met de clubleiding over de voorwaarden van zijn contract. Younes zegt aankomende zomer transfervrij te zijn, terwijl Ajax claimt een optie te hebben om de verbintenis te verlengen.