Volledig scherm
© BSR Agency
2
EINDE
2
 • Steven Berghuis 66'
 • Sam Larsson 90'+5'
 • Mohamed Rayhi 49'
 • Lars Veldwijk 74'

Larsson behoedt Feyenoord tegen Sparta in extremis voor blamage

Feyenoord is de competitie matig begonnen. De ploeg van trainer Jaap Stam speelde in de eigen Kuip vanmiddag met 2-2 gelijk tegen het gepromoveerde Sparta. Sam Larsson tekende in blessuretijd voor de gelijkmaker.

Door Dennis van Bergen

Hij zal in negentig minuten gevoelsmatig wel wat jaartjes ouder zijn geworden, Jaap Stam. Want om nu te zeggen dat zijn Feyenoord overtuigde tegen Sparta? Niet echt. Na afloop stond een 2-2 op het bord. Die uitslag paste moeiteloos bij hoe de Rotterdamse derby was. Een waarin de ploeg van Stam het heus wel probeerde, maar waarin de gepromoveerde Spangeren tenminste gelijkwaardig waren.

Feyenoord zette in de eerste helft aanvankelijk nog wel de toon. Dit leidde onder meer tot een kans voor Orkun Kökçü, wiens inzet met enig geluk werd gekeerd door Sparta-doelman Tim Coremans. Steven Berghuis, die vandaag zijn contract in de Kuip verlengde tot 2022, probeerde het vervolgens met een lepe lob van afstand. Waarna Kökçü later eveneens nog een poging waagde namens Feyenoord, dat vanwege het overlijden van oud-trainer Gunder Bengtsson met rouwbanden speelde.

Gevaar

Naarmate de eerste helft vorderde, beet Sparta echter steeds meer brutaal van zich af. Bart Vriends was met een kopbal gevaarlijk uit een corner, terwijl Halil Dervisoglu de vrijstaande Ragnar Ache over het hoofd zag na een goed uitgespeelde aanval. Ook Mohamed Rayhi en aanvoerder Adil Auassar stichtten gevaar namens de Spangenaren.

En dat kreeg kort na rust een succesvol vervolg. Een Sparta-aanval via Ache en de sterke aanwinst Bryan Smeets leek gestrand, toen Rahyi profiteerde van geklungel in de Feyenoord-defensie. Met een licht aangeraakt, maar houdbaar lijkend schot passeerde de Nederlandse Marokkaan keeper Kenneth Vermeer. De ploeg van Stam kwam vervolgens op 1-1. Uit een van de weinige goede aanvallen tekende Berghuis voor de gelijkmaker. Hierbij was Coremans, die prima keepte in het Spartaanse doel, kansloos.

Maar lang kon Feyenoord niet genieten van de hernieuwde hoop. Invaller Lars Veldwijk zorgde na goed voorbereidend werk van Ache al heel snel voor de 1-2. Ook ditmaal zag de Feyenoord-defensie er slecht uit.

Sparta leek na negentien jaar eindelijk weer eens te winnen in De Kuip. Totdat invaller Sam Larsson ver in blessuretijd voor 2-2 zorgde: hij drukte van dichtbij af.

 1. Matthijs de Ligt: Ik zag het niet aankomen dat ik wissel zou staan
  Samenvatting

  Matthijs de Ligt: Ik zag het niet aankomen dat ik wissel zou staan

  Zijn ploeggenoot Paulo Dybala stormde woest richting spelersbus, na negentig minuten op de bank tegen Parma. De Argentijnse aanvaller deed geen enkele moeite zijn teleurstelling te verbergen, na bijna de hele tweede helft te hebben warmgelopen. Matthijs de Ligt nam wél de tijd voor de Nederlandse pers én de tientallen fans bij de spelersbus van Juventus, ondanks zijn teleurstelling over een reservebeurt van negentig minuten.