Volledig scherm
© ANP

‘Leeuwinnen alleen wereldkampioen als álles meezit’

Nu de Oranje Leeuwinnen zich hebben gekwalificeerd voor het WK voetbal is direct de jacht ingezet op de wereldtitel. Maar is dat wel reëel? ,,De Europese titel moet je al als een bonus zien.”

Quote

Je hebt een beetje geluk nodig met de loting, maar we horen wel bij de kansheb­bers.

Foppe de Haan

Door Tim Reedijk

In de algehele euforie na het winnen van het Europees Kampioenschap was de tweede plek in de WK-kwalificatie van de Oranje Leeuwinnen best een domper. Dit Oranje, play-offs? Met slechts één nederlaag was die kwalificatie helemaal zo slecht nog niet, maar die ene verliespartij tegen Noorwegen (2-1) zorgde er toch voor dat de kersverse kampioenen nog twee tegenstanders over twee wedstrijden moesten verslaan om het mondiale eindtoernooi te behalen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman deed dat knap door twee keer te winnen van Denemarken en vrijdag in Galgenwaard de Zwitserse vrouwen eenvoudig te kloppen (3-0). Het WK-ticket werd gisteren zelfs met tien vrouwen eenvoudig opgehaald in Schaffhausen (1-1).

En dus is het sentiment weer gekeerd rondom de Leeuwinnen. Op naar de wereldtitel? ,,Dan moet álles meezitten en heb je ook een beetje geluk nodig”, oordeelt Foppe de Haan, voormalig assistent van de Leeuwinnen en van Wiegman tijdens het gewonnen EK. ,,Maar er zijn nogal wat kapers op de kust. Amerika, Japan, Duitsland, Engeland. Ik ben een keer mee geweest naar de Algarve Cup en Japan en Australië, poeh, die kunnen ook aardig ballen. Daar zullen de Leeuwinnen hun handen vol aan hebben. Je hebt een beetje geluk nodig met de loting, maar we horen wel bij de kanshebbers.”

Ook Hans van Breukelen, die in zijn oude rol als technisch directeur van de KNVB verantwoordelijk was voor de aanstelling van Wiegman als definitieve bondscoach, ziet de Leeuwinnen niet als favoriet. ,,Absoluut niet. We zijn een mooie outsider. Je hebt in Europa nog Duitsland, Frankrijk en Engeland en in de Verenigde Staten is het niveau al jaren ongekend hoog. En dan heb je nog Brazilië en Japan”, aldus de oud-doelman, die vindt dat het Nederlandse vrouwenvoetbal al onredelijk grote stappen heeft gezet. ,,Het idee richting het EK was om het vrouwenvoetbal goed te verkopen. De dames gingen er onbevangen in en zagen het als een groot feest. De Europese titel moet je al als een bonus zien. Maar zo werd je wel in één keer van een niet-aansprekend voetballand een favoriet. Daar komt succes en publiciteit bij kijken en dan ontstaat er een andere dynamiek. Maar dat kun je wel aan Sarina en de dames overlaten. Het is te hopen dat ze hun onbevangenheid, drang en bereidheid kunnen vasthouden.”

Kanshebber

Volledig scherm
Foppe de Haan is emotioneel na het veroveren van het Europees kampioenschap. © Pim Ras Fotografie

Oranje als outsider, dat denkt ook Remy Reijnierse, in het verleden even interim-trainer van Oranje. ,,Als je het EK hebt gewonnen ben je een kanshebber. Op tien minuten tegen Noorwegen na, toen ze een paar kansen weggaven en doelpunten tegen kregen, zijn ze vrij stabiel gebleven sinds het gewonnen EK. De groep is bij elkaar gebleven en er zit genoeg groei in.”

Dat de weg naar het WK niet zonder hobbels verliep, vindt De Haan niet verwonderlijk. ,,Als je met vlag en wimpel het EK wint dan neemt de druk en het verwachtingspatroon toe. Dat hoort erbij. De doelen moeten worden bijgesteld, maar het zegt genoeg hoe ze nu weer dik de bovenliggende partij waren. De Leeuwinnen zijn veel volwassener, hebben beter in de gaten wat er op het veld gebeurt en ze lezen de wedstrijd beter.” En, zo vindt De Haan, met Wiegman heeft Oranje een bondscoach die de WK-verwachtingen wel tempert. ,,Zij is niet zo van de euforie. Ze bekijkt het van wedstrijd tot wedstrijd. Zó moet je denken.”