Leeuwinnen grijpen WK-ticket ondanks rood Dekker

Tweede WK in historieDe Oranje Leeuwinnen hebben het gered. Na de 1-1 in Zwitserland is Nederland geplaatst voor het WK aankomende zomer in Frankrijk. Voor de tweede keer in de historie.

Door Daniël Dwarswaard

Wat was de opluchting groot toen Vivianne Miedema, wie anders, vlak na rust de 0-1 maakte voor de regerend Europees kampioen. Toen wist iedereen het zeker: dit kan na de 3-0 thuisoverwinning van afgelopen vrijdag niet meer fout.

Zonder hobbels ging de kwalificatie voor het WK niet. Nederland moest omgaan met de enorme verwachtingen die zijn gewekt na het gewonnen Europees kampioenschap in eigen land. Maar door een nederlaag in Noorwegen was Oranje aangewezen op play-offs om alsnog het WK te bereiken. Eerst werd Denemarken uitgeschakeld en daarna volgde dus Zwitserland.

Een formaliteit leek de wedstrijd in de mist van Schaffhausen vooraf. Maar het begin was dramatisch voor Oranje. Anouk Dekker verspeelde de bal aan de Zwitserse sterspeelster Ramona Bachmann die zo op keepster Loes Geurts af kon gaan. Om haar fout te herstellen maakte de aanvoerder van Oranje een domme overtreding en kreeg terecht rood voor het neerhalen van een doorgebroken speelster. Een ingreep die gezien de riante 3-0 voorsprong uit de heenwedstrijd absoluut niet nodig was.

De Oranje Leeuwinnen.
Volledig scherm
De Oranje Leeuwinnen. © ANP

Verdediging versterken

Bondscoach Sarina Wiegman moest daarom noodgedwongen direct tactisch ingrijpen. Jill Roord, eindelijk eens in de basis door de blessure van Jackie Groenen, werd het slachtoffer. Merel van Dongen kwam de verdediging versterken. Roord was op de reservebank tot tranen geroerd.

Zwisterland werd ondanks het overtal nooit echt gevaarlijk in de eerste helft. Sterker nog, Shanice van de Sanden kreeg na ruime een half uur nog de grootste kans na een fraai hakje van Vivianne Miedema. Maar ze schoot op keepster Gaelle Thalmann.

Lieke Martens met de geblesseerde Jackie Groenen.
Volledig scherm
Lieke Martens met de geblesseerde Jackie Groenen. © photo: Cor Vos

Na rust zorgde Miedema dus voor de bevrijding. Vijf keer moesten de Zwitserse vrouwen daarna. Onbegonnen werk natuurlijk. Zwitserland viel nog wel aan, maar het was tegen beter weten in. Al maakte Coumba Sow nog wel de 1-1. Nederland mag zich als Europees kampioen gaan meten met de beste landen van de wereld. In 2015 haalde de Oranjevrouwen, toen nog onbekend bij het grote publiek, de achtste finale in Canada. Nu heel Nederland meekijkt, zijn de verwachtingen vele malen hoger.

Shanice van de Sanden.
Volledig scherm
Shanice van de Sanden. © ANP
Volledig scherm
© ANP
Vreugde bij de Oranje Leeuwinnen.
Volledig scherm
Vreugde bij de Oranje Leeuwinnen. © photo: Cor Vos
Volledig scherm
© ANP
Rood voor Anouk Dekker.
Volledig scherm
Rood voor Anouk Dekker. © ANP
Volledig scherm
© photo: Cor Vos
Volledig scherm
© photo: Cor Vos