Oranje poseert op het WK voor de halve finale tegen Zweden.
Volledig scherm
Oranje poseert op het WK voor de halve finale tegen Zweden. © Getty Images

Leeuwinnen sluiten jaar af als nummer 3 van de wereld

De Nederlandse voetbalsters sluiten het jaar af als nummer 3 van de wereldranglijst. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman moet op de nieuwste ranking van de wereldvoetbalbond FIFA alleen de Verenigde Staten (eerste) en Duitsland (tweede) voor zich dulden. Oranje begon aan 2019 als nummer 7 van de wereld en zakte in maart naar de 8ste plaats.

Nederland schoot omhoog naar de derde plek nadat ze op het WK in Frankrijk de finale hadden gehaald. Daarin waren de Amerikaanse vrouwen, die hun wereldtitel prolongeerden, met 2-0 te sterk. Dat betekende de enige nederlaag dit jaar van Oranje in een officiële wedstrijd. De ploeg van Wiegman moest in het voorjaar op het toernooi om de Algarve Cup wel buigen voor Spanje en Polen. Na het WK zetten de voetbalsters hun eerste zes wedstrijden in de kwalificatiereeks richting het EK 2021 allemaal in winst om.

De ‘Leeuwinnen’ ronden komend jaar de kwalificatie af en debuteren ook op de Olympische Spelen.

  1. Podcast | ‘Nederlandse clubs hebben zichzelf in de voet geschoten aan het begin van de coronacrisis’

    Podcast | ‘Nederland­se clubs hebben zichzelf in de voet geschoten aan het begin van de coronacri­sis’

    Een nieuwe AD Voetbal Podcast, met daarin de vraag of de Nederlandse clubs uit de eredivisie zichzelf niet enorm in de voet geschoten hebben met de manier waarop ze zich opgesteld hebben aan het begin van de coronacrisis? Ook Dirk Kuyt, de Duitse trainers en het voortbestaan van alle bvo’s komt aan bod. Aan het woord: Sjoerd Mossou, Maarten Wijffels, Daniël Dwarswaard en Etienne Verhoeff.