Volledig scherm
Oranjeleeuwinnen tijdens training. © BSR Agency

Leeuwinnen testen vanavond deze zes nieuwe spelregels

De IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, voert met ingang van 1 juni een aantal wijzigingen door. Het is aan de Oranjevrouwen om deze te testen in oefeninterlands tegen Mexico (vanavond) en Chili (dinsdag).

Volledig scherm
Lize Kop. © BSR Agency

• Tijdrekken met wissels zal vanavond niet aan de orde zijn. Speelsters die naar de kant worden gehaald, moeten via de kortste weg het veld verlaten en hoeven dus niet meer eerst richting de middenlijn te lopen.

• Voortaan geen duw- en trektaferelen meer bij een vrije trap. De aanvallende partij moet een meter afstand houden van het muurtje van de verdedigende ploeg.

• Waar de bal eerder na een doeltrap eerst het strafschopgebied uit moest voordat hij weer mocht worden geraakt, is dat voortaan niet meer nodig. Om het spel vlotter te laten lopen hoeft de bal de zestien meter niet meer uit. 

• Mochten de voetbalvrouwen vanavond scoren en wordt de bal onderweg door een hand beroerd, al dan niet per ongeluk, dan telt de goal niet. Scoren met de hand is nooit toegestaan. Hetzelfde geldt voor het creëren van een scoringskans met de hand. Deze afspraak werd al gehanteerd, maar stond nog niet officieel in de boeken. 

• Het benutten van een strafschop wordt met de nieuwe regels een tikkeltje moeilijker. De keepster hoeft bij een penalty maar met één voet op de lijn te staan en niet met beide.

• Aangezien het om twee oefeninterlands gaat, zal de volgende regel vanavond en dinsdag niet aan de orde zijn. Per ingang van 1 juni zal een strafschoppenserie niet meer via het ABBA-principe gaan, maar gewoon weer om en om.

De Oranjevrouwen nemen het vanavond om 20.00 op tegen Mexico en treffen op 9 april om 18.30 uur Chili. Beide wedstrijden worden uitgezonden op Veronica.

Volledig scherm
Jill Roord in actie. © BSR Agency