Sherida Spitse juicht na haar tweede treffer van de avond.
Volledig scherm
Sherida Spitse juicht na haar tweede treffer van de avond. © BSR Agency

Leeuwinnen walsen over pover Estland heen in eerste EK-kwalificatieduel

EK kwalificatieDe voetbalsters van Oranje zijn de EK-kwalificatie begonnen zoals je dat mag verwachten van een Europees- en vice-wereldkampioen. Het zwakke Estland werd in Tallinn met 0-7 verslagen.

Door Daniël Dwarswaard

Het klinkt luid door het vrijwel lege Lilleküla Stadion van Tallinn. Keeper Sari van Veenendaal laat er in haar traditionele peptalk vlak voor de wedstrijd geen misverstand over bestaan. ,,EK- en WK-finales starten híer!’’ De kreet is op de tribunes te horen. De veelal lege tribunes. Want natuurlijk doelt de aanvoerder van Oranje op de totaal ambiance dan de Leeuwinnen de afgelopen maanden en afgelopen jaren in eigen land zijn gewend. Het ging in de voorbeschouwingen vooral dáár over. En toch: de precies 1881 toeschouwers is een record voor een vrouwenwedstrijd in Estland.

Van Veenendaal wil met de speech maar zeggen: daar houden we nu dus even mee op, het belang is duidelijk. Maar goed, óók al zou Oranje zich niet hebben kunnen motiveren voor de opening van de kwalificatiereeks, dan nóg had Nederland simpel van Estland gewonnen. Het niveauverschil met de nummer 99 (!) van de wereldranglijst is gewoonweg te groot. Op werkelijk elk vlak: technisch, tactisch, fysiek.

Ultradefensief

Maar motivatieproblemen kan je Oranje niet verwijten in het Lilleküla Stadion aan de Finse Golf. Nederland speelt zoals je dat zo’n beetje mag verwachten tegen een ultradefensie tegenstander. Soms geduldig, maar toeslaand op de juiste momenten. Natuurlijk maakt Vivianne Miedema de eerste van de avond. Een mooie ook nog zo met haar linker van afstand in de kruising. Even daarvoor had de topscorer aller tijden van het Nederlands team al de paal geraakt.

De tweede van Oranje maakt Jjill Roord, zolang de nummer twaalf, maar nu is de speelster van Arsenal dan toch ook basisklant bij Oranje. Nog voor rust scoort ook recordinternational Sherida Spitse uit een vrije trap met veel hulp van de keeper van Estland. En jawel, ook vlak na rust wordt de specialiteit van huize Spitse weer geserveerd.

De paar plukjes Nederlandse fans op de tribunes zagen dat bondscoach Sarina Wiegman, die haar vijftigste wedstrijd coachte, in de tweede helft de ruimt nam om wat te experimenteren. Ze vond aanvaller Lineth Beerensteyn, één van de verrassingen tijdens het afgelopen WK, zichzelf terug op de positie van rechtsback.

Wat proefballonnetjes oplaten, het kan allemaal in een interland als deze waarin de score in de tweede helft nog wat oploopt als weer Miedema scoort na een assist van invaller Shanice van de Sanden. 63 goals heeft Miedema nu voor Oranje gemaakt. Ze valt een kwartier voor tijd geblesseerd uit. Het enige smetje van de avond. Ook Dominique Bloodworth en invaller Ellen Jansen mogen nog scoren.

Vivianne Miedema en Sherida Spitse feliciteren elkaar na opnieuw een treffer.
Volledig scherm
Vivianne Miedema en Sherida Spitse feliciteren elkaar na opnieuw een treffer. © BSR Agency