Volledig scherm
© pro shots

'Lelijk eendje' RKC blijft simpel op de been bij pover Twente

UpdateFC Twente heeft het seizoen zaterdag voor eigen publiek teleurstellend geopend. De formatie kwam tegen RKC Waalwijk niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel (0-0). Na een moeizame voorbereiding leek RKC Waalwijk voor FC Twente een ideale tegenstander om voor eigen publiek tegen te beginnen.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Trainer Erwin Koeman nam de afgelopen maanden afscheid van zijn complete achterhoede, bestaande uit doelman Jeroen Zoet, Cuco Martina, Henrico Drost, Guy Ramos en Ard van Peppen. Ook na het vertrek van Florian Jozefzoon was er niet veel geld voor vervangers. Ook FC Twente investeerde de miljoenen euro's van de vertrokken smaakmaker Nacer Chadli en Leroy Fer nauwelijks in de eigen selectie.

Voorzitter Joop Munsterman benadrukte na een serie matige oefenduels dat zijn club ook de komende jaren gezond moet blijven. Daarom loste FC Twente weer een deel van de schuld op het stadion af. De club trok een bescheiden bedrag uit voor Dico Koppers, Cuco Martina, Kyle Ebecilio en Sonny Stevens.

Het ontbeerde FC Twente vooral aan creativiteit in de eigen Veste. Naast de vertrokken Chadli werd ook Dusan Tadic erg gemist. De Serviër was nog onvoldoende hersteld van een blessure om als basisspeler te beginnen. Trainer Michel Jansen hield hem het hele duel op de bank. Toch kreeg de thuisclub in de openingsfase twee goede kansen op de openingstreffer.

Willem Janssen en Luc Castaignos stuitten echter op Jan Seda, de uitstekende nieuwe doelman van RKC Waalwijk. De keeper uit Tsjechië hield na 50 minuten ook Joshua John met een fraaie reflex van een treffer af. FC Twente had na 20 minuten ook een strafschop verdiend. Scheidsrecher Dennis Hilger zag echter niet dat Frank van Mosselveld tegenstander Castaignos hard onderuit trapte.

RKC Waalwijk kreeg slechts een goede mogelijkheid. Kenny Anderson schoot halverwege de eerste helft rakelings naast. RKC Waalwijk beperkte zich vooral tot verdedigen en kreeg het lastiger toen de balvaardige invaller Shadrach Eghan de thuisclub kwam versterken. De club uit Brabant hield echter stand en vertrok net als vorig seizoen met een doelpuntloos gelijkspel uit Enschede.