Leo Beenhakker stapt zelf op bij Feyenoord

UpdateROTTERDAM - Leo Beenhakker stapt uit eigen beweging op bij Feyenoord. De technisch directeur zou van de Rotterdamse club vóór 1 februari horen of hij in de Kuip mag blijven, maar Don Leo is Feyenoord voor. Dat meldt het AD. Beenhakker vertrekt aan het einde van het seizoen.

Leo Beenhakker heeft de clubleiding van Feyenoord officieel laten weten dat hij geen heil meer ziet in een langer verblijf bij de Rotterdamse club. De technisch directeur (68) moet contractueel voor 1 februari van algemeen directeur Eric Gudde te horen krijgen of zijn aflopende verbintenis wordt verlengd, maar is de clubleiding met zijn besluit een stap voor.

Beenhakker wilde dat vanavond zelf desgevraagd niet bevestigen. ,,Geef me nog even de tijd, morgen kom ik met een verklaring'', aldus 'Don Leo'. ,,Of die over mijn toekomst gaat? Onder meer.'' Net als Beenhakker wilde ook algemeen directeur Eric Gudde vanavond niet ingaan op de geruchten. ,,Ik heb geen enkele behoefte om te reageren, dat hebben we ook zo met Leo afgesproken. Morgen is weer een nieuwe dag.''

Tijdens het trainingskamp in Oman werd het Beenhakker afgelopen week pijnlijk duidelijk dat de top van Feyenoord geen heil meer ziet in een verdere samenwerking met hem. Al maandenlang sijpelen de berichten door dat de beleidsbepalers van Feyenoord komend seizoen dolgraag een nieuwe technisch directeur naar de Kuip willen halen.

Beenhakker zou volgens Johan Derksen van VI TV zondagavond zelfs al zijn ontslagbrief hebben geschreven, maar de directie van Feyenoord had die maandagavond nog niet ontvangen van de technisch directeur.

Volgens Derksen zou trainer Mario Been zich achter Beenhakker hebben geschaard, zonder daaraan zijn positie te verbinden. Het contract van de 68-jarige Rotterdammer bij Feyenoord loopt na dit seizoen af. Hij is sinds begin 2009 werkzaam in De Kuip, eerst als technisch adviseur en sinds oktober 2009 als technisch directeur.

Beenhakker moet bij Feyenoord werken met een lege portemonnee. De Rotterdamse club zit diep in de schulden, waardoor de technisch directeur nauwelijks geld kan uitgeven op de transfermarkt. Beenhakker, die eerder als jeugdcoach, hoofdcoach en interim-coach werkzaam was in De Kuip, moet daardoor heel creatief te werk gaan. De voormalige bondscoach van Oranje heeft daarin echter nog geen gelukkige hand gehad.

Beenhakker haalde onder anderen Ruben Schaken, Adil Auassar, Michael Lumb, Fedor Smolov en Jhonny van Beukering transfervrij of via een huurconstructie naar Rotterdam, maar geen van hen heeft een basisplaats kunnen afdwingen. Lumb en Smolev zijn zelfs alweer vertrokken. Sekou Cissé, die via investeerders voor veel geld naar De Kuip is gekomen, is door aanhoudend blessureleed nog nauwelijks van waarde geweest.

Beenhakker combineerde zijn onbezoldigde adviseursfunctie bij Feyenoord aanvankelijk met die van bondscoach van Polen. Die dubbelrol lag echter nogal gevoelig in Polen en dat leidde in september 2009 tot het ontslag van de Rotterdammer. Hij ondertekende daarna een contract als technisch directeur bij zijn jeugdliefde.

'Don Leo' wilde samen met zijn oogappel Been van Feyenoord weer een topclub maken, maar zag de Rotterdamse club tot zijn afgrijzen steeds verder wegzakken. De ploeg van Been staat momenteel op de dertiende plaats in de eredivisie. (ANP/MK/MC)