Leverkusen-coach Bosz wint bij debuut ruim van FC Twente

VideoFC Twente heeft dinsdagmiddag met ruime cijfers verloren van Bayer 04 Leverkusen. De Duitse club, waar voormalig Heracles-trainer Peter Bosz zijn debuut maakte als hoofdcoach, won met 4-0.

FC Twente moest het in Leverkusen stellen zonder Matthew Smith, Javier Espinosa en Rafik Zekhnini, terwijl Tom Boere en Xandro Schenk op de bank begonnen. Aan de andere kant van het veld koos Bosz ervoor om met een B-elftal te starten. Desalniettemin waren de Duitsers voor rust al een maatje te groot voor FC Twente.

Het duel in Leverkusen werd op last van de politie achter gesloten deuren gespeeld. Het decor was het veld naast de grote Bay-Arena. Daar kwam Leverkusen na 32 minuten op voorsprong via Lucas Alario. Oog in oog met FC Twente-doelman Joël Drommel benutte de Argentijn een penalty. De strafschop werd gegeven nadat Ricardinho de Zweed Isaac Thelin vloerde binnen het zestienmetergebied. Zes minuten voor rust verdubbelde Leverkusen de marge via Dominik Kohr.

Volledig scherm
Peter Bosz met Marino Pusic, de trainer van FC Twente. © Ron Jonker

Eenrichtingsverkeer

Het kwaliteitsverschil voor rust was enorm. Dat was in de tweede helft niet anders. Bosz wisselde zijn complete elftal en bracht gerenommeerde namen als Julian Brandt, Kai Havertz en de broers Lars en Sven Bender binnen de lijnen. Via Kevin Volland kwam Leverkusen na een klein uur spelen op een 3-0 voorsprong. Veel stelde FC Twente daar niet tegenover, al was Jari Oosterwijk na 67 minuten wel dichtbij een doelpunt. Zijn inzet ging echter naast het doel van Lukas Hradecky.

Volledig scherm
Peter Bosz. © ANP

Terwijl ook FC Twente een aantal wissels doorvoerde, gaf Leon Bailey het debuut van Bosz en zijn assistent Hendrie Krüzen extra kleur door na 77 minuten de 4-0 binnen te tikken. De Tukkers waren niet bij machte om in het laatste kwartier nog iets terug te doen.

De 55-jarige trainer uit Apeldoorn werd afgelopen vrijdag gepresenteerd in Leverkusen en begon die dag met zijn nieuwe ploeg aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. De opvolger van de weggestuurde Heiko Herrlich moet Leverkusen aan Europees voetbal helpen. De club staat momenteel op de negende plaats in de Bundesliga. Bosz debuteert volgende week zaterdag officieel met een thuiswedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach.

Bayer 04 Leverkusen on Twitter

FINAL The Werkself win their first match of 2019! ⚽️ Alario ⚽️ Kohr ⚽️ Volland ⚽️ Bailey #B04TWE | 4-0