Volledig scherm
© Pro Shots

Lieke Martens: De sfeer is weer goed

Play-offs WKDe Nederlandse voetbalvrouwen spelen morgen de eerste wedstrijd in de play-offs voor plaatsing voor het WK. In het Rat Verleghstadion van NAC is dan Denemarken de tegenstander. Sterspeelster Lieke Martens (25) heeft de teleurstelling van de recente nederlaag tegen Noorwegen inmiddels verwerkt.

Door Nik Kok

Nederland had precies een maand geleden een punt genoeg voor kwalificatie van het WK in Frankrijk maar verloor in Oslo van Noorwegen, mede door twee doelpunten in twee minuten (1-2). ,,Er was veel teleurstelling”, zegt Martens nu. ,,Iedereen is na de nederlaag teruggegaan naar de eigen club. Daar is het verwerkt. Nu sta ik hier weer vol goede moed. Ik heb er veel zin in. De sfeer is goed en de focus is terug.” 

Quote

Natuurlijk horen we als Europees kampioen erbij te zijn op het WK

Bondscoach Sarina Wiegman

Bondscoach Sarina Wiegman ging de afgelopen maand op bezoek bij verschillende speelsters. ,,Dan zijn er dingen besproken, maar je wilt dan ook weer niet teveel tot in detail gaan op de vorige wedstrijd. Het moet gaan over hoe we Denemarken kunnen verslaan. Het lukte gewoon niet die dag tegen Noorwegen. We hadden een off-day. Vrijdag moeten we laten zien dat we wel op het WK thuishoren. Want ja, natuurlijk horen we daar als Europees kampioen bij te zijn.”

Er zijn immer hoge verwachtingen voor de Europees kampioen. ,,Maar die hebben we zelf ook. Van de buitenwereld proberen we niet ons niet teveel aan te trekken. We willen het klein houden.”

Frappant genoeg kregen de Oranjeleeuwinnen vorige maand hun eerste en enige doelpunten tegen van de hele kwalificatiereeks. Martens: ,,Ik ben dus ook niet per se ontevreden over die reeks. Je merkt aan alles dat landen zich hebben ingesteld op ons omdat we Europees kampioen zijn. Daardoor is het moeilijker voetballen. Ook ik krijg veel dubbele dekking. Het is de kunst om daarmee om te gaan.”

De Oranje Leeuwinnen voor het treffen met Noord-Ierland in het Philips Stadion in Eindhoven.
Volledig scherm
De Oranje Leeuwinnen voor het treffen met Noord-Ierland in het Philips Stadion in Eindhoven. © Pro Shots
Quote

Het vrouwen­voet­bal zit zo in de lift dat plaatsing voor het WK gewoon heel erg moeilijk is

Lieke Martens

De weg voor Nederland is nog lang. Wordt Denemarken verslagen dan volgt nog een play-offwedstrijd tegen België of Zwitserland. ,,De weg is lang ja,” zegt Martens. ,,Maar dat is ook weer niet gek als je bedenkt dat het vrouwenvoetbal zich sterk heeft ontwikkeld de laatste jaren. Het vrouwenvoetbal zit zo in de lift dat plaatsing voor het WK gewoon heel erg moeilijk is. Qua route weten we wat ons te wachten staat want in 2015 hebben we zo’n zelfde route af moeten leggen.”

In Denemarken treft Nederland het land dat op het afgelopen EK nog in de finale werd verslagen. ,,Ik weet niet of dat een voor- of nadeel is. Ik zie het als een wedstrijd op zich. Dat was de finale toen ook. We kennen Denemarken goed.”