Volledig scherm
Vlnr Lieke Martens, Daniëlle van de Donk, Desiree van Lunteren en Shanice van der Sanden. © Soccrates

Lieke Martens voert nieuwe recordgeneratie Leeuwinnen aan

Voor Lieke Martens komt de top 10 van recordinternationals van de Leeuwinnen in zicht. Normaliter speelt ze vanavond tegen Chili interland nummer 102, nog maar één minder dan de als tiende geklasseerde Anouk Hoogendijk. In dit tempo zullen meer Leeuwinnen van deze generatie zich in dat rijtje vestigen.

Door Tim Reedijk

De top-10 bestaat voornamelijk uit oud-internationals, van wie de eerste zes vooralsnog op eenzame hoogte staan. Alleen Sherida Spitse, nog altijd pas 28 jaar, zit nog steeds bij de selectie en kan haar aantal van 160 interlands verder uitbreiden. Annemieke Kiesel-Griffioen (156), Dyanne Bito (146), Marleen Wissink (141), Daphne Koster (139) en Manon Melis (136) kwamen niet tot haar aantal.

Volledig scherm
Bondscoach Sarina Wiegman. © ANP

Loes Geurts (33) volgt met 122 interlands. Interessant is wat bondscoach Sarina Wiegman, zelf nummer negen op de lijst van recordinternationals met 104 optredens, met de ervaren keepster doet. Vanavond speelt Geurts tegen Chili in plaats van Sari van Veenendaal, normaal gesproken aanvoerder.

Geurts verloor in aanloop naar het succesvolle EK in 2017 haar basisplaats, maar haar vervanger Van Veenendaal zit tegenwoordig voornamelijk op de bank bij haar club Arsenal. Mede daardoor keerde Geurts in de play-offs voor het WK terug onder de lat. Voorlopig is het stuivertje wisselen: Van Veenendaal keepte vrijdag tegen Mexico (2-0); Geurts gaat vanavond op voor haar 123ste interland.

Met het tempo waarin de Leeuwinnen nu haar wedstrijden spelen - van gewonnen EK tot play-offs voor het WK tot een reeks interlands ter voorbereiding op het WK - zet de huidige lichting speelsters grote stappen richting deze lijst recordinternationals.

Zo staan bijvoorbeeld Daniëlle van de Donk (27), Desiree van Lunteren en Shanice van de Sanden (beiden 26) op respectievelijk 87, 69 en 62 interlands. Voetbalsters in de bloei van hun leven, die goede perspectieven hebben voor de tot nu toe twee oefeninterlands richting het WK en de drie groepsfasewedstrijden op het eindtoernooi in juni. En wie weet hoe veel WK-wedstrijden nog meer.

Volledig scherm
Lieke Martens. © BSR Agency
  1. Berghuis, Linssen en Pleguezuelo blinken uit; onvoldoende voor Boadu en Stengs
    Cijfers speelronde 23

    Berghuis, Linssen en Pleguezue­lo blinken uit; onvoldoen­de voor Boadu en Stengs

    Steven Berghuis, Bryan Linssen en Julio Pleguezuelo zijn de spelers van het weekend. Pleguezuelo boekte gisteravond met FC Twente een fraaie zege op AZ en voelt zich als centrale verdediger steeds beter op zijn plaats. Hij kreeg een 8, net als Vitesse-topscorer Bryan Linssen en Feyenoord-captain Steven Berghuis. Zij waren vandaag belangrijk in de overwinningen op Heerenveen en PEC Zwolle.