Volledig scherm
Chaos voor het doel van FC Dordrecht. © ProShots
2
EINDE
2
  • Deroy Duarte 57'
  • Robert Mühren 77'
  • Denis Mahmudov 7'
  • Jeremy Cijntje 26'

Mühren frommelt Sparta naar finale play-offs tegen FC Emmen

Hij moet in één middag een paar jaar ouder zijn geworden, Dick Advocaat. En met hem de dik tienduizend Sparta-fans. Maar uiteindelijk kregen zij wat ze wilden: het bereiken van de finaleronde in de play-offs tegen FC Emmen. Het duel met FC Dordrecht eindigde in 2-2. Die uitslag volstond voor de Spangenaren na de eerdere 1-2 op De Krommedijk.

Nabeschouwing

Volledig scherm
Deroy Duarte viert de 1-2. © ProShots

Door Dennis van Bergen

Het gezang vanaf de volgepakte tribunes moet tot aan Rotterdam-Zuid hoorbaar zijn geweest, vanavond, na het laatste fluitsignaal bij Sparta-FC Dordrecht. Meer nog dan van blijdschap was het gezang van opluchting. Van hernieuwde hoop. De club die zij een jaar lang zo hartstochtelijk ondersteunden het afgelopen jaar, liet het op wil en inspiratie immers lang afweten tegen de nummer dertien uit de eerste divisie.  

'Ze gaan naar Twente toe', zongen het groepje meegereisde FC Dordrecht-aanhangers, vanmiddag, na amper een half uur spelen. Hun club had in die fase al een tamelijk riante voorsprong genomen in Rotterdam-West. De eerste treffer, van Denis Mahmudov, belandde via het been van Sparta-verdediger Bart Vriends, achter de kansloze invaller-keeper Leonard Nienhuis. De tweede goal mocht de doelman -die speelde vanwege de blessures van Roy Kortsmit en Jannik Huth- zich aanrekenen. Compleet onnodig bood hij de behendige Jeremy Cijntje de gelegenheid de 0-2 te maken.  

Armetierig voetbal
De treffer van Cijntje was tekenend voor het armetierige voetbal dat Sparta liet zien in de eerste helft. En misschien wel tekenend voor het volledige seizoen van de Rotterdamse club. Veelzeggend was het dat de jonge Ilias Alhaft, die kort na rust een goede kans had op de aansluitingstreffer, vandaag een van de betere spelers was aan de zijde van de Spangenaren.   Spelers van wie je juist zou mogen verwachten dat ze hun elftal op sleeptouw nemen, de ervaren krachten, lieten het lang afweten tegen het elftal van oud-Spartaan Gerard de Nooijer. Dat veranderde pas in de tweede helft. Toen toonde de ploeg van Advocaat, met Thomas Verhaar binnen de lijnen voor Kenneth Dougall, wél de power die nodig is om in de eredivisie te blijven. Het resulteerde in de 1-2 van de onverzettelijke Deroy Duarte, de beste man bij Sparta. Later waren ook Miquel Nelom, Stijn Spierings en Robert Mühren dichtbij.   

Het was in de fase dat de spanning om te snijden was op Het Kasteel. De Spangenaren creëerden de beste kansen. Desondanks bleef FC Dordrecht via de counter gevaarlijk. Groot was dan ook de euforie toen Mühren een klein kwartier voor tijd voor de 2-2 zorgde op aangeven van Friday. Die uitslag volstond na de eerdere 1-2 op De Krommedijk.  

Vandaar de vreugde op Het Kasteel na afloop, waar over een week de return van de finalewedstrijd tegen FC Emmen wordt gespeeld. Donderdag is het eerste duel in stadion De Meerdijk in Drenthe.

Volledig scherm
Vreugde bij de spelers van FC Dordrecht na de vroege openingstreffer. © ProShots

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Gele kaart Danny Bakker

Sparta moet nog vier minuten blessuretijd overleven en is dan door naar de finale van de play-offs, waarin FC Emmen de tegenstander zal zijn.

Fred Friday wordt vervangen door Abdou Harroui

Andreias Calcan wordt vervangen door Yahya Boumediene

Andreias Calcan wordt vervangen door Julius Bliek

GOAL! 2-2 Sparta!

Robert Mühren maakt een kwartier voor tijd de zeer belangrijke treffer voor Sparta. Een lelijke frommelgoal, maar wat maakt dat uit op zo'n moment? FC Dordrecht moet nu weer scoren om door te gaan, Sparta gaat verder bij deze stand.

Wissel bij FC Dordrecht: Jeremy Cijntje wordt vervangen door Danny Bakker

Wissel bij Sparta: Ilias Alhaft wordt vervangen door Stijn Spierings

GOAL! 1-2 Sparta!

Deroy Duarte maakt de 1-2 namens Sparta. Een zeer belangrijke treffer voor de Rotterdammers. Bij deze stand wordt het straks verlengen, maar er is nog meer dan een halfuur te gaan in de reguliere speeltijd.

FC Dordrecht-aanvaller Denis Mahmudov haalt goed uit, maar zijn schot gaat een halve meter over het doel van Sparta.

Tweede helft begonnen

Einde eerste helft. De spelers van Sparta krijgen een enorm fluitconcert van hun eigen supporters, die vrezen voor een nieuwe degradatie.

Gele kaart voor Bart Vriends. Hij is daardoor geschorst voor de volgende wedstrijd in de play-offs, als Sparta die nog haalt.. Bij FC Dordrecht geldt dat voor Daniel Breedijk.

Kenneth Dougall wordt al na 32 minuten spelen vervangen door Thomas Verhaar. Die schiet vervolgens met zijn eerste actie bijna direct een vrije trap in de kruising, maar de bal gaat tegen het zijnet.

Gele kaart voor FC Dordrecht-verdediger Daniel Breedijk

GOAL! 0-2 FC Dordrecht!

Het gaat helemaal mis voor Sparta. Na slecht uitkomen van doelman Leonard Nienhuis komt de bal plots voor de voeten van FC Dordrecht-aanvaller Jeremy Cijntje, die rustig binnen kan schuiven. Met deze stand is FC Dordrecht door naar de finale van de play-offs, waarin FC Emmen dan de tegenstander zal zijn.

GOAL! 0-1 FC Dordrecht!

Denis Mahmudov zet de bezoekers uit Dordrecht al na zeven minuten spelen op voorsprong in Rotterdam. De Macedonische aanvaller haalt vanaf zo'n twintig meter met links uit en ziet de bal via het been van Sparta-verdediger Bart Vriends in het doel belanden. Doelman Leonard Nienhuis stond op het verkeerde been.

Aftrap eerste helft!

De elf van Dordrecht:
Janssen; Stankov, Breedijk, Amevor, Bannani; Calcan, Kok, Hamer, Cijntje; Arias, Mahmudov

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
1
2
Rode kaarten
0
0
Balbezit
54%
46%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
3
2
Vrije trappen
15
12
Overtredingen
11
14
Buitenspel
1
1
Schoten op paal / lat
2
0
Schoten op doel
8
2
Gered door de doelman
0
6
Schoten naast
15
2
Terug naar boven

Opstelling

4-3-1-2
4-4-2
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven