Volledig scherm
© ANP

Oranje uitstekend van start op EK met zege op Noorwegen

De Oranjevrouwen zijn het EK-voetbal in eigen land perfect begonnen. Noorwegen, op voorhand de sterkste tegenstander in de poule, werd met 1-0 verslagen. Shanice van de Sanden kopte na 66 minuten raak uit een voorzet van Lieke Martens. Middenvelder Jacky Groenen blonk uit bij Oranje.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Door Daniel Dwarswaard

Ze moet het normaal vooral hebben van haar snelheid, maar tegen Noorwegen waren niet de rappe benen, maar het hoofd van de excentrieke Shanice van de Sanden goud waard. Ruim twintig minuten voor tijd kopte ze raak na een voorzet van Lieke Martens. Het bleek de winnende. Beter konden de Oranjevrouwen het toernooi in eigen land niet beginnen. De uitverkochte Galgenwaard vond het prachtig. 

Het voetbal van de Oranjevrouwen heeft zich de afgelopen twee jaar zonder twijfel doorontwikkeld. Tijdens het WK van 2015 in Canada speelden de vrouwen saai, initiatiefloos voetbal. Wie Oranje vanavond zag spelen, constateerde lef en drang om aan te vallen. Om te vermaken dus. En dat lukte uitstekend. Maar wat óók opvalt: de speelsters hebben vooral meer technische bagage. Ze zijn simpelweg handiger met de bal geworden. Zeker speelsters als Lieke Martens, Daniëlle van de Donk en Jacky Groenen. Die laatste was de beste van het veld.

Vooruitgang

De vooruitgang komt vooral omdat vrijwel alle internationals inmiddels in sterke buitenlandse competities spelen. Dagelijks trainen ze met de beste voetbalsters van de wereld. En dan over dat initiatiefrijke voetbal: dat is vooral de verdienste van bondscoach Sarina Wiegman, pas sinds januari de baas van het elftal.

Haar voorganger en oud-profvoetballer Arjan van der Laan werd tijdens de voorbereiding op dit EK ontslagen omdat het grootste gedeelte van de selectie het niet meer in hem zag zitten. Wiegman was al assistent en de speelsters waren in de voorbereiding op dit toernooi overwegend positief over haar werkwijze die weinig ruimte laat voor onduidelijkheid.
Nederland was de gehele wedstrijd gevaarlijker dan Noorwegen. Martens had al in de eerste minuut kunnen scoren en schoot ook later in de eerste helft overtuigend op doel. Vivianne Miedema, als spits de hoop op goals, mikte na een prima actie naast. Het was ook Miedema die na rust Oranje op voorsprong had moeten brengen, maar na een fijn passje van Martens schoot ze naast.

Publiekswissel

Nederland werd dus vooral gevaarlijk door het sterke spel van Groenen, middenvelder met een zuivere steekbal. Zeker met de snelle Shanice van de Sanden voorin een krachtig wapen. Zij werd dus de matchwinner en vierde haar publiekswissel in haar eigen stad uitbundig met het volle stadion.

Volledig scherm
© Photo News
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

90

Afgelopen! Nederland begint het EK in eigen land met een 1-0 overwinning op Noorwegen. Shanice van de Sanden maakte na 66 minuten de enige goal van de openingswedstrijd.

90

Laatste wissel bij Oranje: middenveldster Daniëlle van de Donk wordt in blessuretijd vervangen door Jill Roord. Oranje moet de 1-0 nog even over de streep trekken.

87

Nog maar een paar minuten te gaan in de Galgenwaard. Oranje koerst af op een 1-0 overwinning bij de start van dit EK in eigen land. De sfeer in het stadion is uitstekend, jong en oud zingen hun kelen schor.

Volledig scherm
© Getty Images

78

Nog een wissel bij Oranje: aanvoerder Mandy van den Berg wordt vervangen door Stefanie van der Gragt.

76

De eerste wissel bij Oranje: doelpuntenmaakster Shanice van de Sanden wordt vervangen en bedankt het uitzinnige publiek in haar geboortestad Utrecht. Ze wordt vervangen door Lineth Beerensteyn.

72

Nederland gaat na de goal van Shanice van de Sanden direct op zoek naar de 2-0. Oranje speelt ook in de tweede helft erg sterk en staat dik verdiend op voorsprong.

GOAL! 1-0 voor Nederland!

Daar is dan de dikverdiende voorsprong voor de Oranje Leeuwinnen. Rechtsbuiten Shanice van de Sanden komt goed naar binnen en kopt op fraaie wijze een indraaiende voorzet van linksbuiten Lieke Martens binnen.

Volledig scherm
Shanice van de Sanden. © Getty Images

64

Goed schot van Lieke Martens van zo'n 20 meter, maar de bal gaat een metertje naast. Martens, die na het EK aan de slag gaat bij FC Barcelona, maakt opnieuw een prima indruk.

60

Een uur gespeeld in de Galgenwaard. Oranje kreeg na rust al drie goede kansen via spits Vivianne Miedema, maar de stand is nog altijd 0-0.

47

Na opnieuw een goede steekpass van de sterk spelende middenveldster Jackie Groenen komt razendsnelle Shanice van de Sanden weer vrij op de rechterflank. Haar scherpe voorzet komt bij de eerste paal net niet voor de voeten van spits Vivianne Miedema. Opnieuw een goed begin voor Oranje.

Volledig scherm
Jackie Groenen. © anp

We zijn begonnen aan de tweede helft in de uitverkochte Galgenwaard, waar de stand nog altijd 0-0 is. Geen wissels bij beide teams.

De ruststand in Utrecht is 0-0. Ook de Nederlandse verdedigsters Anouk Dekker en Kika van Es verzetten knap werk tegen de sterke Noren.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

39

Na slordig balverlies van Shanice van de Sanden ontstaat er een kans voor Noorwegen, maar spits Ada Hegerberg schiet rakelings naast.

35

Een jonge fan gaat op de foto met koning Willem-Alexander.

Volledig scherm
. © ANP

34

Kort na het massale applaus voor Sylvia Nooij staat de Galgenwaard nu stil bij de situatie van Abdelhak 'Appie' Nouri. In de 34ste minuut klinkt een indrukwekkend applaus om de 20-jarige Ajacied en zijn familie te steunen.

32

Na een goed eerste halfuur staat de Galgenwaard in de 32ste minuut stil bij het overlijden van voormalig international Sylvia Nooij, die vorige week op slechts 32-jarige leeftijd in haar slaap overleed.

30

Opnieuw een kans voor Oranje. Na een goede voorzet van Lieke Martens vanaf links kopt Arsenal-middenvelder Danielle van de Donk op het doel van Noorwegen, maar de afstand tot het Noorse doel was te groot om de keepster echt in problemen te brengen.

28

Daar is de eerste serieuze kans voor Vivianne Miedema! Na een knappe actie speelt ze zichzelf vrij, maar haar schot vanaf de rand van het strafschopgebied gaat een metertje naast.

22

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima kijken aandachtig toe in de Galgenwaard. De beste kansen waren tot op heden voor Oranje (twee keer Lieke Martens), maar de wedstrijd is verder nog erg in balans.

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij het openingsduel van het EK 2017 tussen Nederland en Noorwegen. © ANP

14

Oei! Opnieuw een goede kans voor Lieke Martens. De creatieve linksbuiten trekt vanaf de linkerflank naar binnen en na een goede combinatie met spits Vivianne Miedema laat ze een goed schot los met haar rechterbeen, maar de ervaren keepster van Noorwegen tikt de bal opnieuw over haar doel.

laad oudere berichten