Volledig scherm
Louis van Gaal met de oorkonde. © Jos van Leeuwen

Louis van Gaal krijgt oeuvre-award

Louis van Gaal is vanavond onderscheiden voor zijn langjarige verdiensten voor Nederland als trainer in het topvoetbal. Hij krijgt de prijs vanuit de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven.

Volledig scherm
Louis van Gaal in 2010 als kampioenenmaker van Bayern München. © AFP

Van Gaal nam de bijbehorende award in ontvangst in het circustheater van Scheveningen. Daar wordt morgen de jaarlijkse Big Improvement Day georganiseerd. Dat is een dag waarop toppers uit bedrijfsleven, overheid en wetenschap samenkomen om te bespreken wat er goed gaat in Nederland en hoe het nog beter kan. Dat moet verfrissende ideeën opleveren, is de gedachte.

Bij deze ‘dag van de positiviteit’ kregen de afgelopen jaren onder anderen André Kuipers, Marco Borsato en Max Verstappen prijzen omdat ze zich onderscheid(d)en in hun vakgebied.

Bij de tiende editie zijn er nu ook twee speciale life-time awards, voor John Fentener van Vlissingen, de 77-jarige oprichter van reismultinational BCD, en voor Van Gaal (65). Hij is om drie redenen uitverkozen. Zijn prestaties als voetbaltrainer op wereldschaal in het algemeen en die met Oranje in 2014 op het WK in het bijzonder. Onder zijn leiding pakte Nederland tegen alle verwachtingen in brons. Ook telt mee dat Van Gaal een fonds voor een goed doel groot heeft gemaakt, Spieren voor Spieren. 

Volledig scherm
Louis van Gaal als trainer van Ajax met de Champions League in 1995. © pro shots
Volledig scherm
De meest befaamde foto van Louis van Gaal, met zijn karatetrap in de CL-finale tegen AC Milan. © EPA
  1. Oud-speler Usta nieuwe trainer MVV, Elsen technisch directeur

    Oud-spe­ler Usta nieuwe trainer MVV, Elsen technisch directeur

    Fuat Usta gaat aan de slag als hoofdtrainer van MVV Maastricht. De 46-jarige ex-prof van onder meer MVV, Fortuna Sittard, SC Cambuur, Sparta Rotterdam en Besiktas neemt de plaats in van Ron Elsen, die ruim vijf jaar als coach fungeerde van de Limburgse eerstedivisieclub. Hij gaat, als de onderhandelingen helemaal zijn afgerond, verder als technisch directeur bij MVV. Elsen (53) is al dertig jaar in dienst van de Limburgse club.