Volledig scherm
Louis van Gaal met de oorkonde. © Jos van Leeuwen

Louis van Gaal krijgt oeuvre-award

Louis van Gaal is vanavond onderscheiden voor zijn langjarige verdiensten voor Nederland als trainer in het topvoetbal. Hij krijgt de prijs vanuit de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven.

Volledig scherm
Louis van Gaal in 2010 als kampioenenmaker van Bayern München. © AFP

Van Gaal nam de bijbehorende award in ontvangst in het circustheater van Scheveningen. Daar wordt morgen de jaarlijkse Big Improvement Day georganiseerd. Dat is een dag waarop toppers uit bedrijfsleven, overheid en wetenschap samenkomen om te bespreken wat er goed gaat in Nederland en hoe het nog beter kan. Dat moet verfrissende ideeën opleveren, is de gedachte.

Bij deze ‘dag van de positiviteit’ kregen de afgelopen jaren onder anderen André Kuipers, Marco Borsato en Max Verstappen prijzen omdat ze zich onderscheid(d)en in hun vakgebied.

Bij de tiende editie zijn er nu ook twee speciale life-time awards, voor John Fentener van Vlissingen, de 77-jarige oprichter van reismultinational BCD, en voor Van Gaal (65). Hij is om drie redenen uitverkozen. Zijn prestaties als voetbaltrainer op wereldschaal in het algemeen en die met Oranje in 2014 op het WK in het bijzonder. Onder zijn leiding pakte Nederland tegen alle verwachtingen in brons. Ook telt mee dat Van Gaal een fonds voor een goed doel groot heeft gemaakt, Spieren voor Spieren. 

Volledig scherm
Louis van Gaal als trainer van Ajax met de Champions League in 1995. © pro shots
Volledig scherm
De meest befaamde foto van Louis van Gaal, met zijn karatetrap in de CL-finale tegen AC Milan. © EPA