Volledig scherm
Luc Castaignos. © Pro Shots

Luc Castaignos: Ik leefde in een droom, nu zit ik in een dip

Luc Castaignos wil bij Vitesse zijn carrière nieuw leven inblazen. De spits uit Zuid-Holland heeft voor een huurperiode in Arnhem zelfs een fors deel van zijn salaris ingeleverd.

,,Geld is niet alles”, antwoordt de spits. ,,Uiteindelijk ben ik een liefhebber. Spelen is belangrijker dan geld. Ja, dat heeft ook te maken met het punt, waarop ik in mijn carrière ben beland.”

Castaignos (25) zit in een moeilijke fase van zijn voetballoopbaan. Na avonturen bij Feyenoord, Internazionale, FC Twente en Eintracht Frankfurt is de Zuid-Hollander bij Sporting Portugal op een zijspoor beland.

Quote

Ik schijn het beste in mijn collega-spit­sen boven te halen.

Luc Castaignos

,,De laatste jaren zijn moeilijk”, geeft Castaignos op het trainingskamp van Vitesse in de Spaanse badplaats Oliva toe. ,,In de beginjaren van mijn carrière ging alles goed. Bij Feyenoord ging alles vanzelf. Ik leefde in een droom. Nu zit ik in een dip. Dan is het knokken. Nou, er kan veel over mij gezegd worden, maar ik ben niet vies van hard werken.”

Castaignos heeft een methode om de sportieve sores te verwerken. ,,Ik schrijf frustraties en emoties van me af”, vertelt hij. ,,Er ligt thuis dus geen stapel met notities. Ik schrijf ook niet in volzinnen. Het krijgt gewoon allemaal even een plek en ik lees niets terug.”


Aan de realiteit van het voetbalveld kan de Zuid-Hollander met zijn pennenstreken niet ontsnappen. Castaignos staat bij Vitesse op het tweede plan. Het leidt tot een vleugje cynisme.

,,Ik schijn het beste in mijn collega-spitsen boven te halen. Bij Sporting is dat Bas Dost, bij Vitesse Tim Matavz. Ik kan de clubs of de trainers geen enkel verwijt maken. Ik heb met de volle 100 procent voor Vitesse gekozen. Het zit alleen even niet mee.”

Trots

De Zuid-Holander is wel trots. ,,Kijk waar ik heb gevoetbald. Dat is een prachtig lijstje. Ik moet nu alleen Matavz voorbij. En daar zijn voorlopig de invalbeurten voor. Het is niet ideaal, maar zo is het nu eenmaal. Ik moet vertrouwen houden in mijn kwaliteiten.”

Volledig scherm
Luc Castaignos in de Europa League in gevecht met Racine Coly van Nice. © AFP