Volledig scherm
Het imago van Marco Boogers lijkt na zijn laatste ruzie een flinke knauw opgelopen te hebben. © Archieffoto ProShots

Marco Boogers dreigt met opstappen bij FC Dordrecht

De barstjes in het imago van Marco Boogers, de berucht eigenwijze technisch directeur van FC Dordrecht, worden groter. Trainer Jan Everse is niet de eerste die na ruzie van de Krommedijk moet wijken, maar wél de eerste die de vuile was buiten hangt. Boogers dreigt te stoppen en eiste dinsdag van de spelers dat zij hem steunen.

Volledig scherm
Marco Boogers. © Erwin Spek
Quote

Ik heb de afgelopen dagen overwogen om te stoppen als algemeen directeur en dat overweeg ik nog steeds

Marco Boogers (FC Dordrecht)

Jarenlange succesjes met een minimaal budget, een promotie naar de eredivisie en het onlangs uitgekomen boek Koning van de Krommedijk hebben van Marco Boogers een cultfiguur gemaakt die de touwtjes stevig in handen heeft op de Krommedijk. Toch lijkt het imago van de technisch directeur van FC Dordrecht en boegbeeld van de club na zijn laatste ruzie een flinke knauw opgelopen te hebben.

Vrijdag liep hij de kleedkamer in na het verlies van FC Emmen en schold hij de spelers de huid vol. Een technisch directeur die woedend de kleedkamer in stapt: in de voetbalwereld is het zeldzaam en not done, maar bij FC Dordrecht is het heel gewoon.

Het is 'de methode Boogers': na een wedstrijd duikt hij wel vaker de kleedkamer in. Dan blijft de deur op slot en laat hij zijn spelers zonder er doekjes om te winden weten wat hij er van vindt. Trainers die niet naar hem willen luisteren vliegen de laan uit. Spelers die op de training een verkeerde pass geven riskeren een voor iedereen hoorbare uitbrander. Boogers zit overal bovenop en wordt op de tribune daarom grappend vergeleken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Maar Jan Everse, gepokt en gemazeld in de voetbalwereld en oud-speler van Ajax en Feyenoord, pikt dat niet.

Quote

Ik heb fouten gemaakt, sterker, ik maak er elke dag tientallen

Marco Boogers (FC Dordrecht)

Na vijf maanden samenwerking haalt Everse zonder enige terughoudendheid uit. Boogers wordt door hem afgeschilderd als een clown, een malloot die niet openstaat voor de meningen van anderen, die mensen zou manipuleren, tegen elkaar zou opzetten en spelers angst zou inboezemen. Niet de koning, maar de malloot van de Krommedijk, zegt hij op nationale televisie.

Voetbalpers
De bom is gebarsten en als de rook is opgetrokken, smult de voetbalpers van de soap. Insiders bij FC Dordrecht reageren echter niet verbaasd. Zij zijn wel gewend dat het dondert en bliksemt op de Krommedijk, waar Boogers emotioneel en met harde hand regeert. Boogers leeft voor het voetbal en eist van zijn werknemers ultieme inzet. Aan verliezen heeft hij een hekel.

Dat hij een temperamentvol karakter heeft, geeft Boogers zelf als eerste toe. ,,Op dag vijf wordt de boosheid een gezwel en op dag zes wil ik je elimineren,'' zegt hij in het net verschenen boek, geschreven door Voetbal International-journalisten Marco Timmer en Stef de Bont. In dat boek vertelt hij uitgebreid over zijn emotionele aanpak. ,,Soms moet je een spel spelen, ben je een psycholoog, soms moet je iemand afmaken en soms moet je hem knuffelen.''

Everse en Boogers gaan niet meer knuffelen en een dag later blijken de spelers voor Boogers te kiezen. Na de training negeren zij elke zoemende camera of uitgestoken microfoon. Alleen Jeffry Fortes herhaalt nogmaals dat de aanwezigheid van Boogers na afloop van een wedstrijd wordt getolereerd. ,,Wij worden daar niet slechter van.''

Marco Boogers laat zich de hele morgen niet zien, tot kwart voor twee als hij duidelijk hoorbaar aanstuurt op een gezamenlijk statement van de spelersgroep. Everse heeft geroepen dat slechts vier spelers de technisch directeur zouden steunen en dat moet uit de wereld geruimd worden. Wat volgt is een bijzonder tafereel, in de rug gedekt door zijn ploeggenoten geeft captain Fortes een ingefluisterd statement namens de spelersgroep: ze staan allemaal voor de volle honderd procent achter Boogers.

Quote

Jan Everse zegt dat Dordrecht geen Barcelona is; dat klopt, maar hij is geen Mourinho

Marco Boogers (FC Dordrecht)
Volledig scherm
Jan Everse toen hij nog op het veld stond als trainer van FC Dordrecht. © Archieffoto ProShots

Ruim een kwartier later verschijnt de hoofdpersoon zelf. Ogenschijnlijk onaangedaan door de berichtgeving van de laatste 24 uur vertelt hij dat Harry van den Ham de opvolger van Jan Everse wordt. Maar Boogers zegt meer: ,,Ik heb de afgelopen dagen overwogen om te stoppen als algemeen directeur en dat overweeg ik nog steeds.''

,,De steun van de spelers doet me goed, maar als supporters, leden van de raad van commissarissen en het personeel niet voor de volle honderd procent het vertrouwen in mij hebben dan moet ik afscheid nemen. Ik heb fouten gemaakt, sterker, ik maak er elke dag tientallen. We hebben nu een trainer gevonden waarbij ik vijf stappen terug kan doen en me niet meer in de kleedkamer zal vertonen. Jan Everse? Die jokt een beetje. Hij zegt dat Dordt geen Barcelona is. Dat klopt, maar hij is geen Mourinho.''

Schade
Na Gert Kruys en Ernie Brandts is de oud-international de vierde trainer in een kleine drie jaar tijd die voortijdig het veld ruimt. Eerder heeft ook voormalig voorzitter en algemeen directeur Ad Heijsman na meer dan tien jaar zijn taak neergelegd. Maar waar Heijsman de lippen stijf op elkaar hield, trok Jan Everse de beerput open.

,,Het berokkent de club alleen maar schade wat er nu naar buiten komt'', stelt supporter Maarten van Efferen, tijdens de dinsdagmorgentraining. ,,Marco uit zich ook tijdens trainingen wel eens heel direct en duidelijk hoorbaar richting spelers, zoals vorige week naar Kristiaan Haagen. Dat zou ook op een ander manier kunnen, denk ik dan'', voegt Anita Brand, toe.

(in samenwerking met Arco Bomgaars)

Reageren? dd.brieven@ad.nl

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement