Volledig scherm
Marco van Basten. © pro shots

Marco van Basten ruilt Oranje in voor FIFA

Marco van Basten ruilt Oranje in november in voor een baan bij de FIFA. De Utrechter heeft een aanbieding van de wereldvoetbalbond om in een innovatieteam plaats te nemen, ingericht om het voetbal in tal van facetten te ontwikkelen.

Van Basten is in zijn nopjes met het verzoek van de FIFA. ,,De FIFA heeft mij benaderd om bij hen aan de slag te gaan. De bond staat aan de vooravond van vernieuwing en hervorming van het voetbal en wil daarbij gebruik maken van mijn ideeën en opvattingen over zaken als spelregels, regelgeving en programmering. Ik vind dat een eervolle uitnodiging.''

Van Basten blijft bij Oranje tot en met de WK-kwalificatiewedstrijd van 13 november tegen Luxemburg. Van Basten is dus ook donderdag in de oefeninterland tegen Griekenland en volgende week dinsdag bij de start van de WK-kwalificatie tegen Zweden de rechterhand van Blind. ,,Tenzij er voor die tijd een opvolger is gevonden."

Quote

Natuurlijk ben ik hier niet blij mee.

Danny Blind
Volledig scherm
© anp

Blind baalt van het aanstaande vertrek van Van Basten. ,,Natuurlijk ben ik hier niet blij mee. Maar het is een functie die Marco op het lijf is geschreven. En hoewel het voor mij betekent dat ik op zoek moet naar een vervanger, gun ik hem deze mooie kans. Hij heeft in het verleden natuurlijk veel voor het voetbal betekend en kan via de FIFA van grote waarde zijn voor de toekomst van ons voetbal. Ik ken Marco voldoende om te weten dat hij zich honderd procent blijft inzetten voor Oranje.''

Na het vertrek van Dick Advocaat en de aanstaande 'move' van Marco van Basten moet Oranje de komende weken op zoek naar twee assistenten. Ruud Gullit, die het nieuws van het vertrek van Van Basten gisteravond aanzwengelde, kwam er vanwege het besluit van Van Basten mede niet uit met de KNVB om opvolger te worden van de naar Fenerbahçe vertrokken Advocaat.

Met het aanstaande vertrek van Van Basten is de chaos bij de KNVB compleet. Gisteren werd ook bekend dat directeur Bert van Oostveen terugtreedt en wordt vervangen door Gijs de Jong.

KNVB on Twitter

FIFA benadert Marco van Basten http://knvb.ly/Aq .pic.twitter.com/8X1IFOPq29