Volledig scherm
Lieke Martens maakt kans op de eerste Ballon d'Or voor vrouwen. © AFP

Martens bij genomineerden eerste Women's Ballon d'Or

Lieke Martens is genomineerd voor de eerste Gouden Bal voor vrouwen. De speelster van FC Barcelona maakt deel uit van een shortlist van vijftien speelsters, die vandaag door het organiserende blad France Football werd onthuld.

Martens werd vorig jaar, als sterspeelster van het door Nederland gewonnen EK, door de FIFA verkozen tot beste voetbalster te wereld. Dit jaar ontbrak ze op de lijst met tien kandidaten bij de wereldvoetbalbond.

De Ballon d'Or wordt al sinds 1956 uitgedeeld. Aanvankelijk voor de beste voetballer op de Europese velden, maar tegenwoordig is het een mondiale prijs. Sinds dit jaar organiseert France Football voor het eerst ook een Gouden Bal voor vrouwen. De prijzen worden op 3 december bekendgemaakt. 

Martens krijgt concurrentie van de volgende veertien speelsters:
Lucy Bronze (Engeland), Pernille Harder (Denemarken), Ada Hegerberg (Noorwegen), Amandine Henry (Frankrijk), Lindsay Horan (VS), Fran Kirby (Engeland), Sam Kerr (Australië), Saki Kumagai (Japan), Amel Majri (Frankrijk), Dzsenifer Maroszan (Duitsland), Marta (Brazilië), Megan Rapinoe (VS), Wendie Renard (Frankrijk), Christine Sinclair (Canada).

Volledig scherm
Lieke Martens © Foto: SCS/Sander Chamid
  1. Berghuis, Linssen en Pleguezuelo blinken uit; onvoldoende voor Boadu en Stengs
    Cijfers speelronde 23

    Berghuis, Linssen en Pleguezue­lo blinken uit; onvoldoen­de voor Boadu en Stengs

    Steven Berghuis, Bryan Linssen en Julio Pleguezuelo zijn de spelers van het weekend. Pleguezuelo boekte gisteravond met FC Twente een fraaie zege op AZ en voelt zich als centrale verdediger steeds beter op zijn plaats. Hij kreeg een 8, net als Vitesse-topscorer Bryan Linssen en Feyenoord-captain Steven Berghuis. Zij waren vandaag belangrijk in de overwinningen op Heerenveen en PEC Zwolle.