Volledig scherm
Lieke Martens. © BSR Agency

Martens vraagteken voor finale, rest van selectie is fit

Alleen achter de naam van Lieke Martens staat een vraagteken voor de WK-finale van zondag tegen de Amerikanen. De overige speelsters van Oranje zijn ongeschonden uit de 120 minuten durende halve finale tegen Zweden (1-0) gekomen. ,,Iedereen lijkt fit, alleen Lieke is een twijfelgeval”, zei bondscoach Sarina Wiegman twee dagen voor de eindstrijd in Lyon.

Martens heeft al een tijdje last van een teen. Met pijnstilling speelde ze zonder problemen de kwartfinale tegen Italië uit, maar tegen Zweden bleef de linksbuiten na rust achter in de kleedkamer. ,,De wedstrijden ervoor was het wel te doen, maar nu had ze gewoon te veel last. Het was niet te doen. Dan moet je wisselen”, aldus Wiegman, die Jill Roord in het veld bracht voor Martens. 

,,Je hoopt dat het uitblijft, dat ze langer kan blijven staan en ook nog kan presteren. Maar als dat niet gaat, dan houdt het op. Lieke is voor ons een heel belangrijke speler, we willen graag dat ze meedoet. Maar wat niet kan, dat kan niet. We gaan er nu alles aan doen om haar voor zondag fit te krijgen.”

Bekijk hieronder de nieuwste aflevering van La Panenka:

Wiegman wil nog niet denken aan een mogelijke huldiging van de Nederlandse voetbalsters in de Amsterdamse grachten. “Ik zie in m’n hoofd alleen dat mooie stadion voor me, zondag om 17.00 uur, klaar om te beginnen”, zei de bondscoach twee dagen voor de finale tegen de Verenigde Staten. Verder dan zondag wil Wiegman nog niet kijken.

Huldiging

De voetbalsters hebben bij de KNVB aangegeven dat ze alleen een huldiging willen als ze wereldkampioen worden. Een massaal feest op het Museumplein na een tweede plaats, zoals bij het Nederlands elftal na de verloren WK-finale van 2010, zien ze niet zitten. ,,Geweldig hoe enthousiast iedereen toen was, ik vond dat wel mooi”, zegt Wiegman. ,,Maar om landelijk te feesten, moet je wel een beker hebben vind ik. Zo niet, dan niet. Hoe goed onze prestatie ook is en hoe geweldig we het ook hebben gedaan.”

De KNVB legde na de gewonnen halve finale tegen Zweden bij de ‘Leeuwinnen’ de vraag neer of ze openstaan voor een huldiging. ,,Deze keuze wordt volgens mij unaniem gedragen door de staf en de spelersraad. Als we niet winnen, gaan we onze prestatie heus wel vieren, maar dan in een kleinere setting”, aldus Wiegman. ,,Want we kunnen ons hele leven trots zijn op wat we hier hebben gedaan. We hebben weer iets veranderd, we worden gezien in de wereld en daar kunnen we trots op zijn. Maar we willen meer. We weten dat de finale gigantisch moeilijk wordt. Maar we hebben kans. En voor die kans gaan we. Als het lukt, dan hebben we dinsdag een huldiging in Amsterdam.”