Volledig scherm
Martin van Geel en zijn vrouw Annet. FOTO PRO SHOTS

Martin van Geel moet gaan toveren in de Kuip

UpdateROTTERDAM - Hij staat misschien wel voor de grootste uitdaging in zijn inmiddels rijke carrière als technisch directeur in het Nederlandse betaalde voetbal. Netwerker Martin van Geel (50) moet uit niets iets gaan maken bij het armlastige Feyenoord.

 Ik wil een belangrijk steentje gaan bijdragen aan het structureel terugbrengen van Feyenoord op het niveau waar deze grote club thuishoort. Het is mijn volle overtuiging dat dit sneller kan dan menigeen misschien denkt.  
Martin van Geel
Volledig scherm
FOTO ANP
 Van Geel is bezig aan zijn derde seizoen bij Roda JC. Eerder was hij als technisch directeur werkzaam bij Willem II (1995-2002), AZ (2002-2005) en Ajax (2005-april 2008). Als speler kwam hij uit voor Willem II, Ajax, Roda JC en Feyenoord.  
Volledig scherm
FOTO ANP
 Geef Martin een paar stenen en hij maakt er wat van.  
Co Adriaanse
Volledig scherm
FOTO ANP
 Aangezien ik door Roda JC altijd goed ben behandeld en ik het in Kerkrade nog steeds goed naar mijn zin heb, was het voor mij wel cruciaal dat we er correct zouden uitkomen. Dat dit nu is gelukt, maakt dat ik me de komende maanden nog met volle overgave en enthousiasme kan en zal richten op Roda JC.  
Martin van Geel

Zijn voorganger Leo Beenhakker, die vorige maand wegens een vertrouwenscrisis in De Kuip op non-actief werd gezet, noemde het ,,shoppen met een lege portemonnee''.

Creativiteit
De geboren Brabander, al sinds 1995 werkzaam als technisch directeur, zal al zijn creativiteit moeten aanwenden om van Feyenoord op het veld en op de ranglijst weer een topclub te maken. De Rotterdamse volksclub worstelt nog altijd met een schuldenlast van ruim 20 miljoen euro. Geld voor grote investeringen is er derhalve in principe niet.

Gratis
Feyenoord en Van Geel mogen al blij zijn als de betere spelers uit de onevenwichtige selectie (Ron Vlaar, Leroy Fer, Georginio Wijnaldum, Stefan de Vrij) hun contracten tot na 2012 willen verlengen. Anders lopen ze volgend jaar zomer gratis De Kuip uit, zoals Feyenoord na vorig seizoen ook al eens zonder afkoopsom afscheid moest nemen van de zelfopgeleide Jonathan de Guzman (naar Real Mallorca).

Voorwaarde
Mede door dat beangstigende perspectief was Feyenoord er alles aan gelegen om de ervaren Van Geel na de onvermijdelijke breuk met Beenhakker snel vast te leggen. De voormalige middenvelder van de Rotterdammers was feitelijk de enige kandidaat voor de topfunctie. Hij verbond evenwel één belangrijke voorwaarde aan een dienstverband in De Kuip: hij wilde hoe dan ook het seizoen afmaken bij zijn huidige club Roda JC, die hij in de afgelopen twee jaar vanuit de kelder van de eredivisie terug naar de subtop leidde.

Er even bij
Feyenoord is schoorvoetend akkoord gegaan met dat uitdrukkelijke verzoek van Van Geel, met als vervelend gevolg dat de toch al drukbezette algemeen directeur Eric Gudde (ex-trainer van onder meer amateurclub Excelsior Maassluis) de technische zaken er tot aan de zomer ,,nog even bij doet''. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat hij Van Geel in zijn spelersbeleid de komende maanden nooit om advies zal vragen.

Voorkennis
De toekomstige technische baas in De Kuip zal echter alleen al de schijn van belangenverstrengeling zoveel mogelijk willen vermijden. Want op een nieuw 'stadionverbod' zit hij bepaald niet te wachten. Het zit hem nog steeds niet lekker dat hij ooit bij AZ niet meer welkom was, voor korte tijd weliswaar, nadat hij was overgestapt naar concurrent Ajax. Hij zou destijds gebruik hebben gemaakt van de 'voorkennis' die hij had over bepaalde spelerscontracten in Alkmaar.

Bouwer
Van Geel noemt zichzelf een bouwer. Dat vindt ook trainer Co Adriaanse, met wie hij bij Willem II zeer succesvol samenwerkte. ,,Geef Martin een paar stenen en hij maakt er wat van'', merkte Adriaanse ooit op.

De vraag is evenwel of hij bij Feyenoord voldoende middelen krijgt om er iets moois van te maken. Van Geel moet min of meer gaan toveren in De Kuip. (ANP/BVDL)

Volledig scherm
FOTO ANP