BELGA PHOTO DIRK WAEM
Volledig scherm
BELGA PHOTO DIRK WAEM © BELGA

Meerderheid voetbalfans wil niet verder zonder publiek

Een meerderheid van de voetbalsupporters is van mening dat de Nederlandse voetbalcompetities dit seizoen niet meer uitgespeeld moeten worden als er geen publiek welkom is in de stadions. Dat concludeert het Supporterscollectief Nederland op basis van een enquête. 

Voor zo’n 60 procent van de ruim 12.600 respondenten is het uitspelen van de competitie zonder publiek geen optie, 40 procent vindt dat dit alleen kan als er echt geen andere optie meer is en als alle wedstrijden dan op een open tv-kanaal worden uitgezonden.

Bij het Supporterscollectief zijn de supportersclubs en -verenigingen van vrijwel alle profclubs aangesloten. De enquête werd eerst gehouden onder de vertegenwoordigers van die groepen en vervolgens zondag online gezet. De resultaten leverden een vergelijkbaar beeld op. Online zegt bijna 64 procent tegen het uitspelen van de competitie zonder publiek te zijn, onder de leden van het Supporterscollectief is dat 61 procent.

Een grote meerderheid zegt dat de clubs hun supporters niet hoeven te compenseren als het seizoen nu stopt. Seizoenkaarthouders zouden gemiddeld vier thuiswedstrijden van hun club mislopen, maar dat maakt ze niet zo uit. Bij de supportersverenigingen zegt 89 procent geen compensatie te hoeven, online is dat bijna 70 procent. ,,De meeste voetbalfans hebben hart voor hun club en beseffen dat die het nu toch al moeilijk hebben”, aldus voorzitter Matthijs Keuning van het Supporterscollectief.

De koepelorganisatie heeft de resultaten van het supportersonderzoek gedeeld met de KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie. Deze partijen praten de clubs uit de eredivisie en eerste divisie dinsdag bij over de scenario’s voor dit seizoen en de gevolgen voor de toekomst. Ook andere betrokken organisaties, zoals FOX Sports en het Supporterscollectief, krijgen uitleg en antwoord op hun vragen.

  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”