Met Feyenoorder Gustafson handhaaft Roda JC zich

Vrijdag begint de eredivisie eindelijk weer. Wij tellen dagelijks af en nemen de zomerse ontwikkelingen door met onze clubwatchers. Aflevering 15: Dennis van Bergen over Roda JC.

Door Dennis van Bergen

Het was een mooie winterdag in februari toen Aleksei Koratajev, de zojuist gearriveerde Russische zakenman, zijn plannen met Roda JC wereldkundig maakte. Binnen vijf jaar moest de Zuid-Limburgse club in de Champions League spelen. De begroting zou stijgen van tien naar twintig miljoen euro. En om dat proces allemaal in goede banen te leiden ging Korataev, zo nam hij zich voor, meteen ook maar in de streek wonen. Kerkrade, stelde de man die tot dan toe wakker werd in de jetset van Dubai, had hij immers altijd al a beautiful place gevonden.

Volledig scherm
De selectie van Roda JC. © Dijkstra b.v.

Nu, een half jaar later, is Roda JC nog niet heel veel stappen dichterbij Camp Nou of Parc des Prinses, lijdt de clubportemonnee allesbehalve aan obesitas, en brengt Korataev zijn tijd door in een Arabische cel. Wat in de tussentijd verder nog gebeurde, zullen we u in dit korte stukje maar besparen. Maar toch, in notendop: een komen en/of gaan van spelers, trainers en adviseurs. En een degradatie die, dankzij verlosser Huub Stevens, maar ternauwernood voorkomen werd.

Het moet daarom allemaal weer anders, vindt men in het Parkstad Limburg Stadion. Of beter: rustiger, stabieler. Om dat te bereiken, is Harm van Veldhoven als technisch directeur teruggekeerd op de plek waar hij als trainer successen vierde. En werd later Robert Molenaar (tot voor kort FC Volendam) als coach binnengehaald. ‘Een tussenjaar’, zo betitelt de nieuwe technische leiding het aankomende seizoen. Want: er valt nogal wat te repareren bij het geel/zwarte voetbalbolwerk, zeker na het vertrek van doelman Benjamin van Leer naar Ajax.

Volledig scherm
Simon Gustafson. © pro shots

Maar toch: de eerste signalen zijn bepaald niet negatief, de wat wisselvallige voorbereiding ten spijt. In onder anderen spits Jorn Vancamp (in wie Anderlecht ooit vee potentie zag), keeper Hidde Jurjus (gehuurd van PSV) en middenvelder Simon Gustafson (gehuurd van Feyenoord) heeft de Limburgse club spelers met wie het zeker drie ploegen onder zich gaat houden. Met name laatstgenoemde, die in De Kuip zo ongelukkige Zweed, zou weleens een sensatie kunnen worden. Als hij ook maar bij benadering zijn niveau haalt waar toe hij in staat is, heeft Roda JC met hem goud in handen. De vraag is vooral: hoe gaat de in Rotterdam-Zuid vaak piekerende Gustafson mentaal om met de ‘degradatie’ naar het zuiden?

Één ding staat vast: vermaak biedt Roda JC altijd. Is het niet op het veld, dan toch in elk geval daarbuiten. Al zouden ze er in Kerkrade een moord voor doen als dat gedeelte na de komma eindelijk eens achterwege blijft.