Volledig scherm
Hakim Ziyech. © anp

Met Hakim Ziyech wordt Feyenoord zeker kampioen

Volledig scherm
Willem van Hanegem, columnist van AD Sportwereld. © AD Sportwereld

Het viel me tegen hoe Hakim Ziyech er gisteren bij FC Twente tegen Feyenoord bij liep. Hij had zijn ploeggenoten meer moeten helpen. Als je zo veel kwaliteiten hebt en een grote speler wilt worden, hoor je op de barricaden te staan. Dat deed hij helaas niet. Toch vind ik dat Feyenoord Ziyech weer moet proberen te halen. Met hem erbij worden ze kampioen, zeker weten. Hij kan het verschil maken.

Dat hij eerder niet voor Feyenoord koos, maakt mij niet uit. Ik denk dat ze destijds tegen Ziyech hebben gezegd dat hij moest concurreren met Immers en die was in die tijd vrij onomstreden. Dan is het misschien ook logisch dat hij voor Twente koos. Maar nu is er een heel andere situatie. Immers zit op de tribune.

Twente was natuurlijk ontstellend zwak. Daar had Feyenoord er minstens een stuk of acht tegen moeten maken. Ik hoorde Kuyt na afloop zeggen dat ze aardig hadden gespeeld, maar dat is onzin. Feyenoord speelde heel slordig. Die 5-0 tegen zo'n ploeg zegt me helemaal niets. Je wilt de strijd met Ajax aangaan, dan moet je veel meer scoren. Tegen Twente had je de kans. Ik heb me er over verbaasd hoe slecht Twente was. Ze hebben toch een stel goede spelers. Oké, het zijn jonge gasten, nou en? Zij zouden juist lekker onbevangen moeten spelen. Dan was het zeker beter gegaan dan gisteren.

Het is een kwaal waar ons hele voetbal last van heeft. De wereld leeft momenteel in angst, maar dat is op het voetbalveld ook het geval. Angst om de bal te verliezen. Het lijkt wel of spelers denken dat er bonuspunten te verdienen zijn als hun ploeg veel in balbezit is. Het wordt tijd dat we weer gaan voetballen om te winnen en niet om niet te verliezen.

Kijk nou zaterdagavond eens naar PSV, het elftal met de meeste kwaliteit in de eredivisie. Maar je zag na vijf minuten al dat ze het tegen Willem II moeilijk zouden krijgen. En ja hoor, ze verspelen heel gemakkelijk weer twee punten. Dat hou je niet voor mogelijk.

Je ziet het ook bij de amateurs. Ik was bij de derby in Spakenburg en daar kwam IJsselmeervogels al snel met een man meer te staan en op een 1-0 voorsprong. Toch hoorde ik spelers hun ploeggenoten terugroepen: rustig aan, rustig aan. Waarom dan? Ga toch meteen op zoek naar de 2-0.

Ik werd daarom wel vrolijk van Barcelona. Ik had echt verwacht dat ze het in Madrid moeilijk zouden krijgen. Maar Luis Enrique, die bij AS Roma teleurstelde, heeft het blijkbaar goed voor elkaar. Als je Barcelona ziet spelen, realiseer je je hoe simpel het voetbal kan zijn. Zo'n Iniesta is bijna bejaard en weegt misschien 50 kilo, maar wat hij met een bal doet, is fantastisch.

En dan was de grote kleine baas er nog niet eens bij. Het was fijn voor Barcelona dat ze een lekkere voorsprong hadden en Messi rustig konden inbrengen. Hij hoefde het verschil niet te maken. Je zag dat hij wat voorzichtig was, logisch, want zo'n scheur in een knieband is een vervelende blessure. Het is nooit zeker of die helemaal over is. Met de spanning van de wedstrijd erbij kan het ineens weer misgaan. Het moet bij Barcelona veel vertrouwen geven dat ze ook zonder Messi zo'n topprestatie kunnen leveren. Die ploeg wordt dus alleen maar beter.

Ik heb een voorstel. Sluit het voetbalweekeinde altijd met de wedstrijd van Barcelona af. Er komt elke zaterdag en zondag heel wat koekenbakkersvoetbal voorbij, maar als we eindigen met Barcelona, dan gaan we zondagavond toch steeds met een lekker gevoel naar bed.

Quote

De wereld leeft momenteel in angst, maar dat is op het voetbal­veld ook het geval.