Volledig scherm
PREMIUM
Mohammed Ihattaren in het duel met FC Barcelona onder 19. © Thomas Bakker/pro shots

Met Ihattaren beschikt PSV over nieuw toptalent

16-jarige bij A-selectieIn zijn negende seizoen bij PSV staat Mohammed Ihattaren (16) steeds meer in de schijnwerpers. Het talent trainde woensdag voor het eerst mee bij PSV 1.

Kapitaalkrachtige buitenlandse clubs joegen tot begin dit jaar als hongerige wolven op Mohammed Ihattaren (16). Het talent van PSV maakte met zijn handelingssnelheid en surplus aan techniek zoveel indruk dat hij voor meer dan de Balkenende-norm in Engeland had kunnen spelen. Zijn naam stond rond de vorige jaarwisseling hoog op het lijstje van voormalig technisch manager Marcel Brands. In maart slaagde de voetbalbaas in zijn opzet om de felbegeerde handtekening van de wettelijke vertegenwoordiger onder een driejarig PSV-contract te krijgen.

Familie en zaakwaarnemer gelden als verstandige, rustige mensen. Ihatarren zelf hecht aan waarden als respect en vertrouwen. Hij nam wedstrijdsecretaris Cees van Merode (72), sinds mensenheugenis verbonden aan de PSV-jeugdopleiding, mee naar de feestelijke bijeenkomst in het kantoor van Brands. De twee kennen elkaar sinds hij op zijn achtste vanuit Utrecht-Kanaleneiland overkwam naar PSV. Niet vanuit dezelfde amateurclub als eerder bijvoorbeeld Ibrahim Afellay en Ismail Aissati (Elinkwijk), maar wel met het doel om PSV 1 te halen. 

SV Houten mocht een half jaar van zijn dribbels genieten en daarna haalde PSV hem al op. Het Marokkaans-Nederlandse supertalent tekende eind maart voor een verblijf tot juli 2021 in Eindhoven, waar Ihattaren gisteren een belangrijke nieuwe stap in zijn ontwikkeling zette.

Voor het eerste haalde trainer Mark van Bommel de Europees kampioen van eerder dit jaar (bij Oranje onder 17) bij de training van de A-selectie, onder meer na een paar puike prestaties in de UEFA Youth League. In deze Champions League voor A-junioren viel de aanvallend ingestelde Ihattaren elke keer in positieve zin op. Er zit veel variatie in zijn aanvalsspel, waar altijd dreiging vanuit gaat. Vorige week leek een assist van hem op PSV-jeugdspits Yorbe Vertessen in het duel met FC Barcelona onder 19 bijna op tovenarij.