Volledig scherm
Vivianne Miedema tijdens de training van de Oranjevrouwen in aanloop naar de play-off tegen Zwitserland. © ANP

Miedema bijt van zich af: ‘Ik ben in vorm en iedereen weet dat’

Het Nederlands vrouwenvoetbalteam speelt vrijdag de eerste wedstrijd in de play-off-finale tegen Zwitserland. De voorheen onomstreden spits en EK-held Vivianne Miedema werd de vorige ronde plots gepasseerd.

Door Nik Kok

Oranje-spits Vivianne Miedema vond zichzelf tijdens de vorige play-offronde voor het WK tegen Denemarken plots terug op de reservebank. Bondscoach Sarina Wiegman koos toen voor Lineth Beerensteyn die dat vertrouwen terugbetaalde met twee doelpunten in de return tegen Denemarken, waar ze ook al eenmaal trefzeker was in de heenwedstrijd. Dat was een vreemde gewaarwording voor goalgetter Miedema die altijd onomstreden was bij Oranje en in 2017 nog Europees kampioen werd.

Ze staat nu aan de vooravond van de eerste finalewedstrijd van de play-offs tegen Zwitserland. ,,Nee ik ben eigenlijk nog nooit gepasseerd in mijn carrière”, zegt Miedema die van Wiegman de uitleg kreeg dat ze niet helemaal fit was. ,,Het maakt niet uit of ik het daar mee eens was. De bondscoach maakt op dat moment een bepaalde beslissing en daar heb ik geen invloed op. Het enige wat ik kan doen is doorgaan waar ik mee bezig was. Dat heb ik gedaan. Volgens mij nog beter dan daarvoor.”

Volledig scherm
Vivianne Miedema scoort aan de lopende band bij haar club Arsenal. © Getty Images

Bij haar club Arsenal scoorde ze na de interland waarin ze was gepasseerd zeven keer in vier wedstrijden. Het is er al een running gag dat als ze twee keer scoort, het niet weer een keer een hattrick kan zijn. ,,Ik was blij dat ik er terug was. Ik ben in vorm en volgens mij weet iedereen dat. Ik voetbal bij Arsenal anders. Ik kom daar soms op de nummer tienpositie te staan. En af en toe sta ik hangend op links. Hier bij Oranje voetbal ik wat meer geïsoleerd. Sjaan (Shanice van de Sanden, red.) is een echte rechtsvoor en de kwaliteiten van Lieke Martens komen ook op onze manier van spelen het beste tot hun recht.”

Miedema is overtuigd van zichzelf: ,,Als je kijkt naar het aantal doelpunten dat ik maak, daar gaat niemand dichterbij komen. Ik ben fit en schiet er elke wedstrijd wel eentje binnen. De bondscoach weet hoe ik erover denk. Iedereen zal er een bepaalde mening over hebben. Ik zou er spelers inzetten die in vorm zijn, en dat ben ik. Ik zit hier met maar één doel en dat is het WK halen.”

Dat ze tijdens de wedstrijd tegen Denemarken chagrijnig op de bank moest zitten, was voor iedere tv-kijker te zien. ,,Tja dan gaat er niet veel in mijn hoofd om of zo. Ik ben gewoon blij dat we nu de finale tegen Zwitserland spelen en dat we ons voor het WK kunnen plaatsen. En als we dat WK dan halen, hebben we echt iets om naar uit te kijken.”

Volledig scherm
Vivianne Miedema tijdens de EK-finale tegen Denemarken. © AP