Volledig scherm
Oranje viert de 1-0 van Vivianne Miedema (r). © BSR Agency

Miedema en Martens scoren voor winnend Oranje

De voetbalvrouwen van Oranje hebben twee maanden voor het WK een oefenwedstrijd van Mexico gewonnen (2-0). Vivianne Miedema en Lieke Martens scoorden voor Oranje dat dinsdag tegen Chili oefent. 

Volledig scherm
Vivianne Miedema haalt uit. © BSR Agency

Door Daniël Dwarswaard

Over ruim twee maanden speelt Oranje de eerste wedstrijd op het WK tegen Nieuw-Zeeland. De verwachtingen in Nederland zijn enorm hoog voor dat wereldkampioenschap. Na de verrassende EK-titel van 2017 in eigen land is de wereldtitel het volgende ultieme doel. Al maanden is het team van bondscoach Sarina Wiegman in voorbereiding op het toernooi in Frankrijk.

Voor het grote publiek werd dat echt zichtbaar door de oefenwedstrijd van de Oranjevrouwen gisteren tegen Mexico. Dinsdag wacht nog Chili in Alkmaar om de afgelopen trainingsweek af te sluiten. Later, waarschijnlijk begin juni, volgt nog een heuse ‘uitzwaaiwedstrijd’ voordat de selectie op 4 juni Frankrijk afreist.

Mexico was gisteren in de nagenoeg uitverkochte Gelredome in Arnhem een prima tegenstander om wat vertrouwen terug te winnen na het slecht verlopen oefentoernooi om de Algarve Cup in Portugal vorige maand. De Mexicaanse vrouwen staan 26ste op de wereldranglijst en wisten zich niet te plaatsen voor het WK.

Vivianne Miedema scoorde na een klein halfuur het eerste doelpunt voor Oranje. De spits van Arsenal scoort in Engeland dit seizoen als een bezetene en haar moyenne voor het Nederlands team is ook ronduit indrukwekkend: 56 doelpunten in 73 interlands. Het record van Manon Melis (59 goals) komt steeds dichterbij.

Voor rust scoorde ook Lieke Martens nog op een voor haar karakteristieke wijze. Naar binnen komen en dan in de verste hoek raak schieten. Na rust viel er minder te beleven in Arnhem waar beide coaches de gelegenheid aangrepen om flink te wisselen. Het kwam het ritme van de wedstrijd niet ten goede. Oranje ging nog wel op jacht naar een derde treffer, maar het bleef bij 2-0.

Volledig scherm
Lieke Martens passeert Nancy Antonio. © BSR Agency
  1. Berghuis, Linssen en Pleguezuelo blinken uit; onvoldoende voor Boadu en Stengs
    Cijfers speelronde 23

    Berghuis, Linssen en Pleguezue­lo blinken uit; onvoldoen­de voor Boadu en Stengs

    Steven Berghuis, Bryan Linssen en Julio Pleguezuelo zijn de spelers van het weekend. Pleguezuelo boekte gisteravond met FC Twente een fraaie zege op AZ en voelt zich als centrale verdediger steeds beter op zijn plaats. Hij kreeg een 8, net als Vitesse-topscorer Bryan Linssen en Feyenoord-captain Steven Berghuis. Zij waren vandaag belangrijk in de overwinningen op Heerenveen en PEC Zwolle.