Volledig scherm
PREMIUM
© Marco Okhuizen

'Mijn ouders vinden de voetbalwereld vreselijk, ik snap dat wel'

Guus TilGeen van de spelers die morgen op het veld staat tijdens AZ-Ajax is zo dicht bij de Arena opgegroeid als Guus Til (19). Deze krant ging op pad met de AZ-middenvelder in de Amsterdamse Bijlmer. ,,Het is hier goed."

Quote

Ik ben opgevoed met de gedachte dat je op de wereld bent om de samenle­ving te helpen.

Guus Til

Door Nik Kok

Net als Guus Til vertelt dat het allemaal wel meevalt met de criminaliteit tegenwoordig in de Bijlmer, vliegt er een politiehelikopter onheilspellend laag over. De AZ-speler moet er hartelijk om lachen. Maar een paar seconden later: twee politieauto's in volle vaart achter elkaar dwars de rotonde over. Vanwege een schietpartij in een garage om de hoek, zou later blijken.

We wandelen met Til door de Bijlmer, de betonnen jungle in Amsterdam waar hij opgroeide en nog steeds woont. Langs flatgebouw de Gouden Leeuw om de hoek bij metrostation Ganzenhoef, dat wordt omgeven door andere flatgebouwen. Ganzenhoef is inmiddels fraai opgeknapt. Vroeger was het een verzamelplaats van heroïnejunks. ,,Daar op die trap zaten ze dan. We mochten er niet in de buurt komen van onze ouders", zegt Til. ,,En hier om de hoek gebeurde de Bijlmerramp, in 1992. Nee, toen was ik nog niet geboren. Maar ik merkte altijd wel de impact die het had op mensen." Op straat wordt hij hier nooit herkend als de nieuwste eredivisiesensatie. ,,Nee hoor. Alles is Ajax hier, hè." Hij wijst. ,,Daar om de hoek is de Arena."

Over zijn eigen naam zegt hij: ,,Hollands, hè." Weer die lach. ,,Mijn broers en zus heten Daan, Kees en Klaartje. Tja, die namen verwachten ze hier niet." Hij was niet de enige blanke in de buurt. ,,Maar wel de enige blanke die net zo goed kon voetballen als alle andere jongens in de buurt."