Volledig scherm
Vitesse speelt nu nog zonder shirtsponsor. © Pro Shots

Miljardenbedrijf Gazprom wordt shirtsponsor Vitesse

Vitesse lijkt in de jacht op de eerste landstitel van Nederland financiële steun te krijgen van het grootste aardgasconcern ter wereld. Eigenaar Merab Jordania is in gesprek met het Russische Gazprom om als shirtsponsor te gaan fungeren in Arnhem. Het bedrijf spekt nu al de clubs Zenit Sint-Petersburg en Schalke 04.

Volledig scherm
Gazprom is nu al shirtsponsor van Zenit en Schalke 04 (onder). © epa
Volledig scherm
© afp

Bij Vitesse hielden ze de kaken gisteravond liever nog even op elkaar. Het feit dat eigenaar Merab Jordania het vermogende Gazprom wil strikken als nieuwe shirtsponsor, is immers nog niet rond. De Arnhemmers geven in een officiële verklaring aan met meerdere partijen te praten. Maar welingevoerde bronnen geven aan dat het Russische aardgasbedrijf Gazprom op het punt staat om toe te happen.

'Het zou zomaar kunnen', zegt woordvoerster Ester Bal in AD Sportwereld. 'Wij praten met internationale bedrijven, op namen gaan wij begrijpelijkerwijs niet in.'

Bij Zenit kijkt het concern niet op een miljoentje meer of minder. Afgelopen week nog haalde de club voor negentig miljoen euro Axel Witsel van Benfica en Hulk van Porto binnen.

34 miljard
Gazprom zag vorig jaar de nettowinst met 35 procent toenemen, tot 34 miljard euro. De Russische gasreus profiteert al tijden van toegenomen export van gas en een gunstige koers van de roebel. De omzet van het bedrijf bedroeg afgelopen jaar een slordige 120 miljard euro.

Het bedrijf ligt inmiddels wel onder vuur. De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke marktmanipulatie door het Russische staatsgasconcern Gazprom in Oost-Europa. Dat is overigens bij de Russische president Vladimir Poetin in het verkeerde keelgat geschoten. Poetin zegt dat de EU met het onderzoek zijn land met een deel van de schuldencrisis wil opzadelen en de aandacht op de crisis probeert af te wenden.