Volledig scherm
© PRO SHOTS

Miljoenendeals Chadli en Mertens komen te laat voor AGOVV

UpdateAls de miljoenendeals van Dries Mertens en Nacer Chadli een half jaar eerder tot stand waren gekomen, had AGOVV zeer waarschijnlijk nu nog betaald voetbal gespeeld. Het is een harde en wrange conclusie voor de supporters van de club uit Apeldoorn.

'Natuurlijk zijn we heel trots dat bij AGOVV opgeleide jongens voor zulke grote clubs gaan spelen. Maar de keerzijde van de medaille is wel dat het te laat komt voor 'mijn' club', zegt Ton van Beek, voorzitter van supportersvereniging Blauw Hart.

Begin dit jaar vloeiden de tranen toen AGOVV failliet ging. Was dat niet gebeurd, dan zou het deze zomer groot feest zijn op Sportpark Berg & Bos. Niet alleen vanwege het 100-jarig bestaan, maar vooral door de lucratieve transfers van Mertens en Chadli. In Apeldoorn kwam de carrière van beide Belgische aanvallers tot bloei. Mertens groeide tussen 2006 en 2009 uit tot publiekslieveling, Chadli veroverde tussen 2007 en 2010 de blauw-witte harten.

De 'Rode Duivels' hebben nu de stap naar het buitenland gemaakt; Mertens verruilde PSV voor Napoli en Chadli stapte zondag van FC Twente over naar Tottenham Hotspur. Voor beiden wordt de transfersom op zo'n 9 miljoen euro geschat. Als opleidende club had AGOVV daar een leuk zakcentje aan kunnen verdienen. 'Van deze twee transfers hadden we de financiën op orde kunnen hebben om door te gaan', aldus Van Beek. 'Dan was per speler een paar ton binnengekomen en had AGOVV de schuld bij de belastingdienst in één keer kunnen afbetalen. Dat doet pijn. Als dit een half jaar eerder was gebeurd, had Apeldoorn nu nog een betaaldvoetbalclub gehad.'

De afgelopen 10 jaar bleek AGOVV voor spelers als Paul Verhaegh, Klaas-Jan Huntelaar, Gonzalo Garcia, Mertens en Chadli het ideale opstapje naar een mooie carrière. 'Weinig clubs uit de Jupiler League hebben zo veel mooie spelers voortgebracht als AGOVV. Toen Dries en Nacer als tieners binnenkwamen, waren ze nog heel 'bleu' en tenger. Dries liet wel vanaf het begin al meteen verrassende acties zien op het veld. Bij Nacer duurde het wat langer, maar die zag je in zijn tweede en derde jaar echt groeien. Als supporters hadden we wel door dat die jongens flink geld zouden opbrengen', erkent Van Beek.

Zowel Mertens als Chadli vertrok uiteindelijk voor ongeveer 400.000 euro uit Apeldoorn. 'Wij als mensen met een blauwe bril vonden natuurlijk dat ze wel 1 miljoen waard waren, maar in de Jupiler League brengt bijna geen enkele speler zoveel op. Als AGOVV nu nog had bestaan, hadden we als opleidende club een mooie toekomst kunnen bouwen met de opbrengst van die miljoenendeals. Maar het is te laat. Dat geeft een wrang gevoel.'

  1. Huntelaar en Van Persie dichtbij jubileumgoal
    Opstellingen

    Huntelaar en Van Persie dichtbij jubileum­goal

    In speelronde 22 van de eredivisie hoopt Feyenoord de goede reeks tegen FC Groningen voort te zetten, terwijl PSV het juist al tijden slecht doet tegen Heerenveen. Verder zitten Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie allebei één goal verwijderd van een jubileum. Met behulp van statistiekenbureaus Gracenote en Opta blikken we met de leukste feitjes vooruit op de 22ste speelronde. Ook zie je hier alvast de vermoedelijke opstellingen.