Volledig scherm
© anp

'Mister FC Groningen' Piet Fransen overleden

UpdateOud-voetballer Piet Fransen is zondag in zijn woonplaats Groningen overleden. Dat meldde zijn vroegere club FC Groningen op de website. Fransen gold als clubicoon van de noordelijke club waarvoor hij in verschillende periodes tussen 1957, toen de club nog GVAV heette, en 1973 uitkwam. De middenvelder speelde ook voor Feyenoord en kwam zes keer uit voor het Nederlands elftal. Hij werd 79 jaar.

FC Groningen speelt zondag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV met rouwbanden. Ook wordt voorafgaand aan het duel een minuut stilte gehouden.

Fransen begon zijn loopbaan bij het Groningse Velocitas en kwam vervolgens in het betaalde voetbal uit voor GVAV, Feyenoord en FC Groningen. In totaal speelde hij 484 officiële wedstrijden voor GVAV en FC Groningen en scoorde daarin 82 keer. In 2007 werd in de Groningse wijk De Velden een laan naar hem vernoemd. Twee jaar later kreeg hij de erepenning van de provincie Groningen, toen hij vijftig jaar actief was voor achtereenvolgens GVAV en FC Groningen.

Na zijn actieve loopbaan was Fransen onder meer chauffeur en scout bij de club. In 2011 nam Fransen afscheid bij FC Groningen en werd de oosttribune van stadion Euroborg naar hem vernoemd.

  1. Van Bommel kritisch op Lozano
    Na remise in Heerenveen

    Van Bommel kritisch op Lozano

    Hirving Lozano is vaak belangrijk voor PSV, maar de laatste twee weken presteert de Mexicaanse aanvaller in de ogen van Mark van Bommel niet naar behoren. De trainer haalde Lozano tegen FC Utrecht (2-2) in de 69ste minuut naar de kant. Tegen Heerenveen (ook 2-2) hoefde de buitenspeler na rust helemaal niet meer terug te komen op het veld. ,,Hij deed niet de dingen die we van hem vroegen’', legde Van Bommel na het duel in Friesland uit aan FOX Sports.