Volledig scherm
© anp

Mogelijk toch Ajax-fans in uitvak FC Utrecht

De Supportersvereniging Ajax is van plan een kort geding aan te spannen tegen de gemeente Utrecht. Zij wil afdwingen dat Ajax-fans toch de wedstrijd FC Utrecht-Ajax kunnen bijwonen. Burgemeester Van Zanen heeft hun aanwezigheid verboden.

Quote

Een kort geding is zeker een optie, want het is natuurlijk vreemd dat Ajax-fans niet naar de wedstrijd mogen

Daniël Dekker

Advocaat Thomas van Vugt staat de Supportersvereniging Ajax juridisch bij. Hij beraadt zich nu op de vergunning voor de wedstrijd van zondag 13 december, die gisteren is afgegeven. Hij ziet mogelijkheden om daar juridisch een gat in te schieten.

,,In de vergunning staat dat de burgemeester heeft besloten geen Ajax-fans toe te laten, omdat in het verleden relletjes zijn ontstaan buiten het stadion. Maar dat is geen reden om Ajax-fans uit het stadion te weren, want daarover schrijft de burgemeester niets. In het stadion is de afgelopen jaren niets gebeurd."

Van Vugt wijst er ook op dat de Ajax-supporters gebruik zouden maken van de bus-combi. Dat betekent dat zij in Amsterdam verplicht in de bus stappen en bij het uitvak uitstappen. In de tussentijd kunnen zij nergens heen, zodat de kans op confrontaties met rivaliserende supporters klein wordt gehouden.

Vreemd
Voorzitter Daniël Dekker van de supportersvereniging hoopt met een kort geding af te dwingen dat zijn leden de wedstrijd alsnog kunnen bezoeken. ,,Een kort geding is zeker een optie, want het is natuurlijk vreemd dat Ajax-fans niet naar de wedstrijd mogen, terwijl de KNVB een straf heeft opgelegd aan FC Utrecht."

Bovendien wil Dekker precedentwerking voorkomen. ,,Als supporters dit zomaar laten gebeuren, gaat daar een gevaarlijke werking van uit. Daarom zou een uitspraak van de rechter goed zijn. De mensen die gestraft zijn zitten in het stadion, terwijl wij niet welkom zijn. Dat is niet goed," aldus Dekker. ,,We willen dit goed op de agenda zetten."

Spreekkoren
De hele affaire draait om de straf die FC Utrecht opgelegd kreeg voor antisemitische spreekkoren tijdens de vorige editie van FC Utrecht - Ajax. Als straf moet de Bunnikside, waar de fanatieke Utrechtfans zitten, leegblijven. FC Utrecht besloot daarom seizoenkaarthouders van die tribune te herplaatsen op andere vakken in het stadion. Daarop besloot Van Zanen de Ajax-fans te weren, onder meer omdat hij hun veiligheid niet kon garanderen.

Of de Supportersvereniging Ajax daadwerkelijk een kort geding aanspant, wordt volgende week duidelijk.