Volledig scherm
Niklas Moisander hier nog in actie tegen Ajax. © Pro Shots

Moisander: 'Ajax is mijn droomclub'

UpdateMet een krabbel onder een 3-jarig contract vierde Niklas Moisander vandaag zijn gewenste terugkeer naar Amsterdam. 'Ajax is mijn droomclub', benadrukte de verdediger uit Finland.

Volledig scherm
Niklas Moisander keert terug bij Ajax. Hij speelde ook tussen 2004 en 2006 in de Arena. Zoals op de foto van 9 mei 2005 tegen Jong RKC. © pro shots. © pro shots
Volledig scherm

De 26-jarige Moisander komt over van AZ, dat ruim 3 miljoen euro voor hem ontvangt. Trainer Frank de Boer bombardeerde hem in mei al als eerste keus voor de naar Tottenham Hotspur vertrokken Jan Vertonghen. De overgang liet op zich wachten omdat beide clubs aanvankelijk geen akkoord bereikten.

'Het was een hectische zomer', beseft Moisander. 'Maar ik ben blij dat het uiteindelijk goed is gekomen. Hopelijk kan ik zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen NAC al debuteren.'

De Fin droeg tussen 2003 en 2006 ook al het shirt van Ajax. Hij reikte echter niet verder dan het beloftenelftal, waarna hij via FC Zwolle bij AZ belandde. Met de aanvoerdersband om zijn bovenarm vertolkte hij een leidersrol bij de tweevoudig kampioen Alkmaar. Een dergelijke functie lijkt ook voor hem weggelegd bij de jeugdige selectie van Ajax.

'Siem de Jong is aanvoerder. Maar ik wil mijn ervaring ook graag overbrengen', stelt de verdediger die het shirt met nummer 4 van Vertonghen overneemt. 'Ik ben zijn opvolger', weet Moisander. 'Maar ik ga nog niet in zijn schoenen lopen. Voor mij was Jan de beste speler van de eredivisie.'

Met de komst van Moisander gaat voor trainer De Boer een wens in vervulling. 'Voor Ajax-begrippen is Niklas met zijn 26 jaar haast een veteraan. Maar dat is juist wat we nu nodig hebben. Hij kent de kneepjes van het topvoetbal.'

De Boer nam de afgelopen maanden afscheid van Vertonghen, Vurnon Anita, Mounir El Hamdaoui, Dmitri Boelikin, Ismaïl Aissati, Dario Cvitanich en Aras Özbiliz. Moisander is na Tobias Sana en de transfervrije Lasse Schöne de derde nieuweling in de hoofdmacht van de kampioen. De coach van Ajax hoopt voor het einde van de maand, als de transfermarkt sluit, nog een verdedigende middenvelder en buitenspeler te begroeten.

De Boer tast in het duister over de nabije toekomst van Theo Janssen, Miralem Sulejmani en Gregory van der Wiel. De eerstgenoemde Arnhemmer heeft zijn zinnen gezet op een terugkeer naar Vitesse, dat in de ogen van Ajax nog niet genoeg voor de middenvelder wil betalen. Sulejmani en Van der Wiel mogen vertrekken omdat ze volgend jaar transfervrij zijn. Ajax heeft nog geen serieus bod voor het duo ontvangen.

Trainer Gertjan Verbeek van AZ kan leven met het vertrek van Moisander. 'We beschikken met Etiënne Reijnen en Thomas Lam over goede vervangers', aldus de oefenmeester die nog hoopt op de komst van een middenvelder.