Volledig scherm
Ajacieden vieren feest met het uitvak in Bernabéu. © BSR Agency

Moment van het decennium: Het wonder van Madrid

Tien jaar sport, oneindig veel hoogtepunten. Maar wie heeft er niet dat ene moment dat net boven al die andere uitsteekt? In deze serie kiezen onze verslaggevers hun hoogtepunt van het bijna afgelopen decennium. Vandaag:  5 maart 2019. 

Een avond waar het Nederlandse voetbal zo lang naar had gesnakt. Rapporten waren vol geschreven, lezingen waren gegeven. Er was in het buitenland gekeken, opleidingen waren op de schop gegaan. Alles met als doel om Nederland weer aan te laten sluiten bij de Europese top. Na de jaren van de sportieve armoede, waarbij het doel van overwinteren was veranderd in overzomeren, was daar opeens Ajax.

Volledig scherm
De vrije trap van Lasse Schöne was het symbolisch hoogtepunt van een historische voetbalavond. © REUTERS

Met swingend voetbal had de ploeg onder leiding van Erik ten Hag al veel indruk gemaakt. Maar werd het een seizoen van de complimenten, met uitschakeling in de achtste finales? Of kon Ajax het onmogelijke mogelijk maken? Op die avond in Estadio Bernabéu kwam alles samen. De ene na de andere flitsende aanval legden de Amsterdammers op de mat. Op de perstribune zat de Nederlandse voetbalpers elkaar aan te kijken. Kon dit wel? Het grote Real Madrid werd weggezet als een groepje dolende pupillen. Met de vrije trap van Lasse Schöne als symbolisch hoogtepunt van een historische voetbalavond. Vanuit een onmogelijke hoek de bal over de boomlange wereldkeeper Thibaut Courtois schieten.

Ajax vierde feest, Nederland vierde feest. Overal in de wereld sprak men vol lof en waardering over die ploeg uit het kleine Nederland. Dat vervolgens ook Juventus werd ontleed en op een paar tellen na de Champions League-finale werd gehaald, maakte het droomseizoen van Ajax nog intenser. Maar op die avond in de Spaanse hoofdstad vond een nieuwe bewustwording plaats van het Nederlands voetbal. In een decennium waarin de middelmaat regeerde bij de Nederlandse clubs, bracht Ajax de hoop en het vertrouwen terug. Nederland telde weer mee.

Volledig scherm
André Onana, Bruno Varela, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt zijn door het dolle heen. © BSR Agency
Volledig scherm
De bekende foto: Frenkie de Jong passeert Vinícius Júnior en Luka Modric. Links David Neres. © Getty Images
Volledig scherm
De elf van Ajax die aan de aftrap stonden in Bernabéu. © Getty Images