Volledig scherm
© PRO SHOTS

'Mysterie' van deuk in beker opgelost

Op Twitter gaat in de aanloop naar de KNVB-bekerfinale een foto rond waarop een deuk zichtbaar is in de 'dennenappel', zoals de trofee ook wel genoemd wordt. Het blijkt om de originele beker te gaan. Deze beschadiging is bovendien al bijna twaalf jaar oud.

Volledig scherm
De 'goede' kant van de KNVB-beker. © PRO SHOTS

Verantwoordelijk is Bob Peeters, oud-speler van Roda JC. De Limburgers wonnen in 2000 in De Kuip met 2-0 van NEC.

De Belg moet na afloop net als trainer Sef Vergoossen en Eric van der Luer de pers te woord staan. Als zij in een personenauto de al vertrokken Roda-selectie achterna reizen, laat Peters in zijn enthousiame de bokaal zien aan iedere voorbijganger op de snelweg. De inmiddels gestopte spits laat de deksel uit de auto vallen, maar vooral het overige deel van de beker krijgt een optater.

'We hebben hem geprobeerd uit te deuken', zegt een woordvoerder van de KNVB vandaag tegen AD.nl. 'Maar zonder succes.' Uiteindelijk besloot de voetbalbond de beschadiging te laten voor wat het is. 'Het is een stukje historie, zo kun je het ook zien.'

Het was niet de enige keer dat een grote voetbaltrofee een buts oploopt. Meest recente voorbeelden zijn die van de deuk in de kampioenschaal van Ajax en de beschadiging van de Spaanse Copa del Rey, beide opgelopen tijdens een rondrit van de spelersbussen door respectievelijk Amsterdam en Madrid.

Bekijk hier de foto van SP!TS-journalist Johan van Boven waarop de deuk in de beker - ter hoogte van 'de vogel' - duidelijk zichtbaar is .