Volledig scherm
© ANP Pro Shots
4
EINDE
1
  • David Neres 45' 45'+3'
  • Klaas-Jan Huntelaar 59'
  • Hakim Ziyech 79'
  • Ralf Seuntjens 43'

Naam Ziyech galmt door Arena na zege Ajax

Nabeschouwing

Een avond die begon vol chagrijn, is voor Ajax  door de 4-1 zege op VVV toch nog goed afgelopen. De naam van Ziyech galmde door het stadion.

Door Daniël Dwarswaard

Dat Ralf Seuntjes een paar minuten voor rust de 0-1 scoort, past perfect in de macabere sfeer die de Arena aanvankelijk in zijn greep heeft. Na de volledige ontmaskering van Ajax afgelopen zondag bij PSV is de ploeg nog steeds aangeslagen en inspiratieloos. Nooit eerder was het stadion van Ajax dit seizoen zó leeg als vanavond, klaar als de meeste seizoenkaarthouders zijn met dit dramatische seizoen.

Uitkijken was het vooral naar de ontvangst van Hakim Ziyech, de man die zondag nog fysiek werd belaagd door een 'supporter' van Ajax. Een klein groepje fanatieke fans fluit hem al uit tijdens het oplezen van de opstelling. Ook het eerste balcontact wordt begeleid met gejoel van datzelfde clubje achter het doel. De reactie van de overgrote meerderheid moet de Marokkaanse spelmaker goed doen. Massaal wordt voor hem geklapt bij elke balberoering in het eerste kwartier. Soms galmt zijn naam door het stadion zoals het dat alleen vorig jaar deed. Sterker, het kleine clubje Ziyech-haters kan juist weer rekenen op een fluitconcert van de overige supporters.

Maf
In die maffe sfeer speelt Ajax-VVV zich af, in het tempo van een zomeravondpotje op de camping in Zeeland. Want wie denkt dat Ajax zich wil revancheren van de ontluisterende nederlaag tegen PSV, heeft het mis. Ajax speelt lang lamlendig, niets duidt op eerherstel. Symbolisch daarvoor was misschien wel de gemiste penalty van Lasse Schöne na nog geen tien minuten spelen.

Geheel in stijl van de treurige sfeer in het stadion, past de trieste aftocht van aanvoerder Joël Veltman die vlak voor rust ogenschijnlijk een zeer zware knieblessure oploopt. Gevreesd wordt voor een afgescheurde kruisband, een blessure die hij ook als speler van Jong Ajax al had. Met de handen voor het gezicht verdwijnt Veltman op een brancard van het veld.

Achterban
Juist aanstichter Seuntjens, die rood had kunnen krijgen, scoort de 0-1 voor VVV waardoor de temperatuur in de Arena onder het vriespunt komt. Maar door twee goals van David Neres blijft een striemend fluitconcert de ploeg in de rust bespaard. Toch merk je aan alles dat de achterban van Ajax klaar is met dit op alle fronten dramatische seizoen.

De roep om consequenties is groot, maar directeuren Edwin van der Sar en Marc Overmars prediken voor de camera's van NOS en Fox voor rust. Ze verzekeren dat Erik ten Hag, onder wie Ajax sinds zijn aanstelling in januari nog geen progressie boekt, ook volgend jaar op zijn post zit. En hun eigen positie? Nee, ook geen twijfels over, vinden ze zelf dan. Van der Sar zegt zelf niet aan vertrekken te denken. Terwijl hij in januari tijdens het trainingskamp in Portugal zijn eigen lot nog verbond aan de progressie die het elftal onder Ten Hag zou maken. Progressie voelt er dus allerminst te bespeuren. De vraag zal na het seizoen zijn of de raad van commissarissen óók het vertrouwen houdt in de directie.

Die ziet vanaf het ereterras Klaas-Jan Huntelaar een kwartier na rust de wedstrijd beslissen door de 3-1 te maken. Daarna wordt de ploeg zowaar nog vocaal ondersteund door de fans. Ook voor invaller Kasper Dolberg, lang geblesseerd geweest, gaan de handen nog op elkaar. En jawel, ook Ziyech scoort nog de 4-1. Zijn naam galmt door het stadion. Opnieuw.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft! Ajax wint met 4-1. Het applaus klonk voor Ziyech.

Moreno Rutten wordt vervangen door Evert Linthorst

Noussair Mazraoui wordt vervangen door Jurgen Ekkelenkamp. Ekkelenkamp maakt zijn debuut!

GOAL! 4-1 Ajax! De goed spelende Hakim Ziyech maakt ook zijn doelpunt. Hij komt naar binnen en treft met een laag schot de binnenkant van de paal. De bal gaat binnen. De creatieve middenvelder juicht niet na zijn doelpunt.

Jerold Promes wordt vervangen door Evren Korkmaz

Klaas-Jan Huntelaar wordt vervangen door Kasper Dolberg. De jonge Deen krijgt een groot applaus.

VVV kan de aanvalsdrift van Ajax niet langer weerstaan. Ajax krijgt kans op kans en de score gaat zeker hoger uitvallen.

GOAL! 3-1 Ajax! Neres geeft nu de assist en Klaas-Jan Huntelaar mag het afmaken. Hij schuift de bal simpel binnen.

Door deze 2 doelpunten is David Neres Ajax' clubtopscorer dit Eredivisie-seizoen met 13 doelpunten, hij passeert Klaas-Jan Huntelaar (12 goals).

Wat een voortreffelijke voorzet van Schöne. Met buitenkant rechts geeft hij Wöber een dikke kans. De verdediger schiet uit de volley tegen de lat.

Tot tweemaal toe mist Huntelaar een kans. Ziyech bedient hem. De eerste poging wordt gered door uitblinker Unnerstal. De tweede gaat naast.

Tweede helft begonnen. Kan VVV iets aan de achterstand doen?

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Einde eerste helft. Ajax had veel moeite voor rust, maar kwam desondanks op voorsprong door twee doelpunten van Neres.

GOAL! 2-1 Ajax! Weer is het David Neres. Hij krijgt de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten, maar werkt goed af.

GOAL! 1-1 Ajax! Meteen de reactie van Ajax. Van de Beek speelt zich vrij en brengt de bal laag voor. Doelpuntenmaker is David Neres, hij kan het laatste zetje geven.

GOAL! 0-1 VVV! Kluivert werkt een lange bal niet goed weg en Ralf Seuntjens krijgt de bal voor de voeten. Hij jast de bal hard langs Onana. Wat een knal!

Joël Veltman wordt vervangen door Rasmus Kristensen. Veltman kreeg een beuk van Seuntjes en daarbij stond zijn rechterbeen verkeerd in het gras. Met een brandcard wordt hij afgevoerd. Het lijkt een zware knieblessure.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Een schot met veel frustratie. Ziyech speelt zich ver op de rand van het strafschopgebied, de inzet zeilt naast.

Ook VVV krijgt een mogelijkheid. Promes kopt net naast een vrije trap vanaf de zijkant. De Limburgers ruiken hun kans bij dit makke Ajax.

Het is voorlopig nog heel erg zwak wat Ajax laat zien. Het publiek begint langzaam te morren.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
0
0
Rode kaarten
0
0
Balbezit
75%
25%
Strafschoppen
1
0
Hoekschoppen
11
0
Vrije trappen
8
6
Overtredingen
4
8
Buitenspel
2
1
Schoten op paal / lat
2
0
Schoten op doel
14
3
Gered door de doelman
2
10
Schoten naast
14
6
Terug naar boven

Opstelling

3-4-3
4-3-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven